Jaunumi ekonomikā

Igaunijā cer uz 1,5%

Arita Lēdla, AgroPols
01.02.2010

Svarīgākajiem eksporta tirgiem labvēlīgi attīstoties, Igaunija var cerēt uz ekonomikas atveseļošanu 2010. gadā. Turklāt, kā uzskata Igaunijas bankas “Swedbank” vecākā analītiķe Marisa Lauri, atbalstot eksportu un investīcijas, bankas prognozētā valsts ekonomiskā izaugsme šogad varētu sasniegt 1,5%, ziņo Postimees/LETA.

Speciāliste arī pauž viedokli, ka, pasaules ekonomikas perspektīvai uzlabojoties, lielākas izaugsmes iespējas paveras arī Igaunijai, taču tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst, ka tālākā skatījumā arī pasaulē iespējami visdažādākie riski.

“Ekonomikas atdzimšana nedaudz ir pārsniegusi gaidīto, taču tuvākajā laikā strauju kāpumu nav pamata gaidīt, jo inflācijas un deflācijas risks saglabājas. Turklāt arī visas finansu sektora problēmas pagaidām vēl nav pārvarētas. Tomēr pazīmes liecina, ka 2010. un 2011. gadā pasaules ekonomika atveseļosies, lai gan ievērojami pieticīgāk kā agrākajos gados,” stāsta Marisa Lauri.

Viņas vērtējumā Igaunija vispārējā ekonomiskajā krīzē adaptējusies visai veiksmīgi, taču, lai arī turpmāk gūtu panākumus, nākamajam solim noteikti ir jābūt jaunu iespēju radīšanai, nevis kārtējam kaut kā samazinājumam.

“Plāns ieviest Igaunijā eiro jau 2011. gadā šo uzdevumu atvieglo, taču gan uzņēmumiem, gan valstij ilgtermiņa attīstības vārdā būs ļoti nopietni jāpacenšas,” atzīst analītiķe.

Marisa Lauri arī uzskata, ka viens no valsts izaugsmes pamatnoteikumiem ir eksporta attīstība.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana