Jaunumi ekonomikā

Krievija 3 gadu laikā plāno pārtraukt mājputnu gaļas importu

Agnese Krieviņa, AgroPols
04.02.2010

Agra Europe ziņo, ka Krievijas lauksaimniecības ministre Jeļena Skrinņika paziņojusi, ka valsts trīs gadu laikā plāno pārstāt importēt mājputnu gaļu, tādējādi nosakot jaunus termiņus pašapgādes līmeņa sasniegšanai.

Krievijas miljardos rubļu mērāmais solis samazināt valsts atkarību no importa satraucis galvenos tirdzniecības partnerus, tajā skaitā ASV, kam Krievija ir lielākais mājputnu gaļas noieta tirgus.

Šobrīd Krievija gadā importē 780 tūkst. t mājputnu gaļas, bet, kā norāda lauksaimniecības ministre, trīs gadu laikā imports jāsamazina līdz nullei.

Jāatgādina, ka Krievijai jau izdevies ierobežot ASV mājputnu gaļas importu, nosakot aizliegumu no 19. janvāra ievest gaļu, kas apstrādāta ar hloru. Maskava savu lēmumu pamato ar nepieciešamību ievērot pārtikas drošības normas, tajā pašā laikā ASV ir norādījusi, ka šim solim varētu būt politisks raksturs.

Līdz šim abu valstu atbildīgo amatpersonu sarunas šajā jautājumā beigušās bez rezultātiem, lai gan ik pa laikam tiek ziņots, ka ASV varētu panākt ar Krieviju vienošanos šajā jautājumā. ASV amatpersonas norādījušas, ka ASV puse ir ļoti  ieinteresēta rast veidu, kas būtu labvēlīgs gan Krievijas patērētājiem, gan vietējiem ražotājiem, pieļaujot, ka ražotāji, iespējams, varētu līdz šim izmantoto tehnoloģiju mainīt. Turklāt ASV atsaucas arī uz Krievijas interesēm panākt vienošanos - pretējā gadījumā Krievija būs spiesta meklēt jaunus piegādātājus, jo tā lielā mērā ir atkarīga tieši no ASV importa.

Augstas Krievijas amatpersonas jau agrāk informējušas par plāniem līdz 2012. gadam ne tikai sasniegt pilnīgu pašapgādi ar cūkgaļu un mājputnu gaļu, bet pat uzsākt gaļas eksportu. Taču ASV eksperti un arī ietekmīga nozares lobija grupa Krievijā iepriekš uzskatījusi, ka 2012. gadā Krievijai joprojām būs nepieciešama importa gaļa.

Šobrīd Krievija saražo ap 2,3 miljt. t mājputnu gaļas, 2009. gadā ražošanas apjomu kāpums veidojis 13%.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana