Jaunumi ekonomikā

Itālijā skandāls ap sieru Mozzarella

Agnese Krieviņa, AgroPols
05.02.2010

Dairy Markets ziņo, ka valdības veiktā izmeklēšana atklājusi, ka daudzi Itālijas mozarellas siera ražotāji aizstājuši tradicionālo bifeļa pienu ar govs pienu. Kopumā katrs ceturtais pārbaudītais paraugs apstiprinājis, ka bifeļa piens aizstāts ar govs pienu līdz pat 30%.

Slavenais Itālijas Mozzarella di Bufala tiek eksportēts visā pasaulē, un tam ir laba slava, ko nodrošinājis tā ES likumdošanā aizsargātais status. Patērētāju uzticamības zaudēšana un iespējamās sekas, kas var rasties, ja šādu sieru lieto cilvēks, kurš govs pienu nepanes, tiek uzskatīti par potenciāliem draudiem šim daudzmiljonu eiro vērtajam biznesam.

Itālijas valdība šajā situācijā rīkojusies nekavējoties, atstādinot no amata bifeļa mozarellas siera ražotāju konsorcijas prezidentu, kurš arī tiek apsūdzēts siera viltošanā.

Itālijas lauksaimniecības ministrs Luka Zaia (Luca Zaia) norādījis, ka šāds siers ir pilnīgi drošs un nekaitīgs, taču neatbilst noteiktajiem produkta standartiem. Viņš arī atgādinājis savu deklarēto nulles iecietības politiku pret tiem, kuri blēdās uzņēmējdarbībā un maldina patērētājus.

Jāpiebilst, ka Itālijas bifeļa mozarellas siera nozari jau kādu laiku vajā neveiksmes – piemēram, pērn policija atklāja, ka vairāki ražotāji konkrētā apgabalā bija bifeļiem devuši cilvēku augšanas hormonu, kas atļauts ASV, bet ne Eiropā. Savukārt 2008.gadā pienā, no kā tika ražots šis siers, tika atklāts bīstami augsts dioksīna līmenis - tādējādi samazinājās pārdošanas apjomi, un arī eksports uz laiku tika apturēts.

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana