Jaunumi ekonomikā

Lai nodrošinātu jauno bioetanola rūpnīcu ar graudiem, tie jāimportē vai jāmaina graudu audzēšanas sistēma Latvijā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
09.02.2010

Lai nodrošinātu jauno bioetanola rūpnīcu ar graudiem, tie būs jāimportē vai jāmaina graudu audzēšanas sistēma Latvijas laukos, uzskata lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Latraps" Graudu nodaļas vadītājs Andris Dancis.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Dancis, rūpnīcā paredzēts pārstrādāt vismaz 300 000 tonnu graudu gadā, bet Latvijā šādu apjomu lopbarības graudu patlaban nesaražo. Tas nozīmē, ka trūkstošie graudi būs jāimportē vai arī vietējiem graudu audzētājiem būs jāmaina graudu audzēšanas sistēma Latvijas laukos.

"Vietējiem zemniekiem būtu jāpaplašina lopbarības audzēšana, jāievieš jaunas šādas kvalitātes graudu šķirnes, kas dotu graudus ar augstu cietes saturu. Ņemot vērā šos faktus, Latvijas graudu audzētājiem būs jārēķinās ar importa graudiem vietējā tirgū vai arī pārtikas graudi būs jāizmanto lopbarības vajadzībām, kas automātiski sadārdzina pārtikas graudu izmaksas. Protams, šāda rūpnīca varētu "sildīt" Latvijas ekonomiku un attīstīt ražošanu, iespējams, nodrošinot iedzīvotājus ar jaunām darba vietām, bet lauksaimniekiem tas nebūt negarantē augstākas vai izdevīgākas cenas, kādas tiek maksātas, produkciju eksportējot," skaidroja Dancis.

Kā ziņots, bioetanola ražotājs SIA "Jaunpagasts plus" izstrādājis tehnisko projektu un biznesa plānu jaunas bioetanola ražotnes būvniecībai Rīgas ostas teritorijā, kuras izmaksas būs 65 miljoni eiro (46 miljoni latu).

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis Dans Titavs, rūpnīca pārstrādātu vismaz 300 000 tonnu graudu gadā, kas būtu būtisks atbalsts Latvijas zemniekiem, jo viņi graudus varētu pārdot par pasaules cenām vietējā tirgū, nevis izvest izejvielas no valsts. Rūpnīcā saražoto bioetanolu varētu eksportēt, kā arī nodrošināt iekšējo tirgu ar bioetanolu, ko nepieciešams pievienot fosilajai degvielai, kā to paredz spēkā esošā likumdošana.

"Bioetanols būs nepieciešams, jo naftas cenas tikai palielināsies, savukārt bioetanola ražošanas izmaksas vienmēr būs iespējams samazināt. Turklāt rūpnīcas ražošanas ciklā iekļausies arī citas nozares, jo rūpnīca izmantos šķeldu, kas nozīmē, ka būs pieprasījums pēc kokapstrādes nozares produktiem, lauksaimnieki varēs realizēt graudus vietējā tirgū, bioetanola ražotāja SIA "Jaunpagasts plus" izstrādātā unikālā tehnoloģija, kas ir patentēta, papildu bioetanolam ļaus saražot arī klijas un lopbarības piedevu, kas bagāta ar olbaltumvielām, ko var izmantot lopkopji, tādējādi aizstājot importētos sojas spraukumus. Tehnoloģija ir bezatlikumu, saražojot vairākus eksportspējīgus produktus, jo līgumi par lopbarības piedevas realizāciju ir noslēgti visam gadam. "Jaunpagasts plus" jau Iecavā ir uzbūvējis mazāku ražotni, kura ir pilotprojekts jaunajai ražošanas tehnoloģijai un jau ir aprobēta praksē," stāstīja Titavs.

Rūpnīcas būvniecībai Rīgas ostas teritorija izvēlēta praktisku un ekonomisku apsvērumu dēļ, jo tur var ērti piegādāt šķeldu, kā arī eksportēt gala produktus, tādējādi samazinot loģistikas izdevumus.

Titavs atzina, ka ražotnes biznesa projektu atzinīgi novērtējušas ārzemju bankas, kuras ir gatavas kreditēt šo projektu. Patlaban tiekot gatavoti dokumenti valsts kredīta garantiju saņemšanai, jo, ņemot vērā zemos valsts kredītreitingus, resursi ir ļoti dārgi.

"Izskatām iespējas piesaistīt arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus. Runājot par valsts attīstību, manuprāt, valstī tomēr vajadzētu atbalstīt ne tikai pareizi uzrakstītus projektus, bet gan izvērtēt to ieguldījumu tautsaimniecībai un atbalstīt tos uzņēmējus, kuri ar saviem darbiem jau ir pierādījuši, ka viņi spēj palielināt ražošanas jaudas, attīstījuši savus uzņēmumus. Uzskatu, ka vietējie investori ir atbildīgi mūsu valsts pilsoņi, kas veido šo valsti, tāpēc - ja ne juridiski, tad morāli - tas ir vērā ņemams fakts," sacīja Titavs.

Šī projekta attīstīšanu veic sabiedriskā organizācija - Latvijas Eksportētāju un investoru klubs -, kuru izveidojušas vairākas fiziskas personas - īpašnieki dažādu nozaru, piemēram, zivrūpniecības, kokapstrādes, nekustamo īpašumu, bioetanola ražošanas, banku un finanšu sektora, uzņēmumos.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, Latvijas Eksportētāju un investoru kluba amatpersonas ir Donāts Vaitaitis, Dans Titavs, Uldis Mierkalns, Diāna Laipniece, Valērijs Belokoņs.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana