Jaunumi ekonomikā

PVD aktivitātes pārtikas uzraudzībā 2009. gadā

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.02.2010

2009. gadā pieaudzis pārtikas uzņēmumu skaits

Neraugoties uz prognozēm, 2009. gadā pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits Latvijā nav samazinājies, bet gan gluži pretēji - palielinājies par 5%. Tādējādi 2010. gada sākumā Latvijā darbojās 28 841 uzņēmums, kas nodarbojas ar pārtikas ražošanu, izplatīšanu un sabiedrisko ēdināšanu.

Lielākā daļa pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu jeb nedaudz vairāk kā 13 000 uzņēmumi nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību. Lai arī pārtikas tirgotāju skaits pērn ir nedaudz pieaudzis, galveno uzņēmumu skaita pieaugumu veido mājražotāji, kuri pērn aktīvi savas ražotnes reģistrējuši Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Papildus jau iepriekšējos gados reģistrētajiem 365 mājražotājiem, pagājušajā gadā PVD ir reģistrējis vēl 270. Trīs mājražotāji darbību pērn ir pārtraukuši. Tādējādi patlaban PVD ir reģistrēti 632 mājražotāji.

Neskatoties uz to, ka pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits pagājušajā gadā ir audzis, PVD pārbaužu skaits ir samazinājies par 15 %. Tas saistīts ar to, ka PVD ir optimizējis darbu un, veidojot inspekciju plānu, izvērtē katra konkrētā uzņēmuma ražošanas apjomus, riska faktorus, iepriekšējo inspekciju rezultātus un iedzīvotāju sūdzības. Ņemot vērā šos parametrus, katrai uzņēmumu grupai ir noteikts minimālais pārbaužu biežums gadā. To skaits svārstās no vienas reizes ceturksnī līdz vienai reizei divos gados.

Aizvien biežāk uzņēmumiem ir problēmas ar paškontroli

Izvērtējot 2009. gadā veikto pārbaužu rezultātus, PVD ir atzinis, ka 21% no pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem atbilst prasībām, 78,5% prasībām atbilst, taču tajos konstatētas noteiktas neatbilstības, kas gan neietekmē pārtikas drošumu, savukārt 0,3% uzņēmumu prasībām neatbilst.

Aizvadītā gada pārbaudes liecina - pārtikas uzņēmumi ir sākuši nevērīgāk izturēties pret paškontroles sistēmu uzņēmumā. No visām PVD konstatētajām neatbilstībām pārtikas uzņēmumos lielāko apjomu jeb 17% sastāda tieši trūkumi uzņēmumu paškontroles sistēmā. Nereti paškontroles sistēmas uzņēmumos ir formālas, proti, dokumenti ir, bet izpratnes par procesu nav, lai gan tieši paškontrole ir viens no būtiskiem pārtikas drošuma un nekaitīguma nodrošināšanas aspektiem.

Lai gan nākamo lielāko neatbilstību grupu veido iekārtu un aprīkojuma, kā arī uzņēmumu telpu neatbilstība higiēnas prasībām (šāda veida neatbilstības veido 11 % no kopējā uzņēmumos konstatēto neatbilstību skaita), pārbaužu rezultāti liecina, ka situācija šajā jomā pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski uzlabojas.

Tāpat situācija uzlabojas vai vismaz nemainās tādās jomās kā personāla higiēna un apmācība, tīrīšanas uz dezinfekcijas procedūru ievērošana. Šāda tipa neatbilstības veido 7 - 8% no kopējā neatbilstību apjoma.

Tai pat laikā 2009. gadā ir pieaudzis to pārkāpumu skaits, kas saistīti ar pārtikas preču marķējumu, izsekojamību un derīguma termiņu ievērošanu. Šie pārkāpumi veido 5 - 6% procentus no kopējā pārtikas aprites uzņēmumos konstatēto neatbilstību apjoma.

Pērn pārkāpumu dēļ PVD ir apturējis 31 uzņēmuma darbību. Vairāk nekā 600 gadījumos PVD inspektori ir apturējuši pārtikas produktu izplatīšanu, teju 1 200 gadījumos pārtikas produkti bija jāizņem no apgrozības, sastādīti 105 brīdinājuma rīkojumi un vairāk nekā 1 600 administratīvie protokoli, vairāk nekā 1 600 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana