Jaunumi ekonomikā

PVD aktivitātes veterinārajā uzraudzībā 2009. gadā

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.02.2010

Ar trakumsērgu slimo dzīvnieku skaits turpina samazināties

Pakāpeniski turpina samazināties trakumsērgas izplatība Latvijā. Pārtikas un veterinārā dienesta 2009. gadā veiktās pārbaudes liecina, ka trakumsērgas gadījumu skaits, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies par 37%, savukārt, salīdzinot ar 2005. gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, trakumsērgas gadījumu skaits samazinājies sešas reizes.

Ja 2005. gadā tika konstatēti 421 dzīvnieku saslimšanas gadījumi ar trakumsērgu, tad 2008. gadā tie bijuši 110, bet 2009. gadā 69 gadījumi. Lielākā daļa no pērn saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā - lapsas un jenotsuņi.

Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ pavasarī, nokūstot sniegam un iestājoties siltākam laikam, PVD turpinās meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu pret trakumsērgu.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to mājas dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaudes liecina, ka katrā trešajā no pārbaudītajām dzīvnieku novietnēm, saimnieki nebija vakcinējuši pret trakumsērgu suņus un kaķus.

Jāatgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Savvaļas dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu PVD veic kopš 2005. gada.

Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm. PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi Eiropas Komisija.

Samazinās govju enzootiskās leikozes skarto saimniecību skaits

2009. gadā ir samazinājies govju enzootiskās leikozes skarto saimniecību skaits. Ja 2008. gadā šī infekcijas slimība bija skārusi 53 saimniecības, tad 2009. gadā skarto saimniecību skaits ir samazinājies līdz 10.

Govju enzootiskā leikoze ir hroniska, neārstējama infekcijas slimība, ko izraisa govju leikozes vīruss. Pret slimību uzņēmīgi dažādu šķirņu govju sugas dzīvnieki.

Iedzīvotāji ziņo par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem

2009. gadā Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis 316 iedzīvotāju sūdzības, kurās tie informē par iespējamu dzīvnieku labturības prasību neievērošanu vai cietsirdīgu attieksmi pret dzīvniekiem.

Pārbaudot visos iedzīvotāju iesniegumos minēto informāciju, PVD par pamatotām ir atzinis 41% no saņemtajām sūdzībām.

Visbiežāk PVD ir konstatējis, ka dzīvnieki netiek pienācīgi ēdināti un dzirdināti, tie atstāti bezpalīdzīgā stāvoklī, kā arī, ka dzīvnieki apdraud citus dzīvniekus un cilvēkus.

31% gadījumu ir sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli, 36% gadījumu - noteikta korektīvo darbību veikšana, to termiņš un ieplānotas atkārtotas pārbaudes, 12% gadījumu PVD par konstatēto ir nosūtījis materiālus policijai vai pašvaldībai tālāku darbību veikšanai, bet 5% gadījumu dzīvnieki ir konfiscēti.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana