Jaunumi ekonomikā

Latvijas uzņēmējiem jāpārskata līgumi par eksportu uz Krieviju

Raivis Spalvēns, Leta-Nozare
23.02.2010

Saistībā ar Krievijā pieņemtajiem jaunajiem eksporta preču sertificēšanas noteikumiem Latvijas eksporta kompānijām jāpārskata esošie līgumi ar SIA "Preču Sertifikācijas Aģentūru" (PSA) vai jāslēdz jauni, presei stāstīja PSA ģenerāldirektore un "Rostest" oficiālā pārstāve Latvijā un Eiropā Nonna Uzoliņa.

Šī gada 14. februārī stājās spēkā jauni noteikumi par preču kvalitātes atbilstības apstiprināšanu, lai preces ievestu Krievijā, kas paredz atvieglot obligātās standartu atbilstības apstiprināšanas procedūru, nosakot tikai noteiktu produktu grupu standartu atbilstības deklarēšanu.

"Sertificēšanas sistēma nemaina esošos noteikumus. Ir mainījušās prasības, ieviesti jauni standarti, harmonizēti normatīvie akti, papildinātas prasības drošības rādītājiem, daži produkcijas veidi ir izslēgti no sertificēšanas saraksta, savukārt citi tajā ierindoti," stāsta Uzoliņa.

Uzoliņa stāsta, ka patlaban eksportētājiem nepieciešams veikt savas preces uzskaites inventarizāciju un noteikt, kādi standartu atbilstības apstiprināšanas veidi ir nepieciešami tieši viņu produktiem.

Atbilstības apstiprināšana Krievijā var būt gan obligāta, gan brīvprātīga, un to apliecina izsniegtie sertifikāti - obligātais atbilstības sertifikāts, kas atbilst tehniskajam reglamentam, atbilstības deklarācija un brīvprātīgais atbilstības sertifikāts.

"Standarta atbilstības sertifikāts apstiprina produkcijas atbilstību Krievijas normatīvajām prasībām, brīvprātīgais sertifikāts tiek piešķirts pēc brīvprātības principa un ar to tiek apstiprināta ražotāja produkcijas atbilstība normatīvajām prasībām, savukārt atbilstības deklarācija liecina, ka ražotājs apstiprina viņa piegādātās produkcijas atbilstību tehniskajam reglamentam vai normatīvajām prasībām," stāsta Uzoliņa.

Deklarāciju par atbilstības standartiem var pārbaudīt un reģistrēt tikai pilnvarota sertificēšanas organizācija. Iesniegums par deklarācijas nepieciešamību apliecina, ka ražotājs nav vērsies ar iesniegumu kādā citā reģistrācijas iestādē.

Sertifikācijas iestādei ir pienākums septiņu dienu laikā pārbaudīt ražotāja iesniegto deklarāciju par atbilstības standartiem, izpētot, vai ražotājs ir reģistrēts kā juridiska persona, vai ražotājs pārstāv ārzemju uzņēmuma intereses un vai noslēgta vienošanās ar ražotāju. Tāpat tiek pārbaudīts, vai dokumenti ir noformēti pareizi, vai ir sagatavoti visi dokumenti par preci, tostarp izpētes protokoli, un vai deklarācija ir aizpildīta pareizi.

Ja reģistrācijas laikā tiek konstatēta falsifikācija atbilstības pierādījumos, tad sertifikācijas iestādei ir tiesības atteikt reģistrēt deklarāciju par atbilstību standartiem.

PSA ar Latvijas un Eiropas kompānijām ir noslēgusi obligātas produkcijas sertificēšanas līgumus, taču tagad, piemēram, pārtikas un parfimērijas produkcijas ražotājiem obligātā standarta sertifikāta vietā vajag tikai standartu atbilstības deklarāciju, kas nozīmē, ka eksporta kompānijām jāpārskata esošie līgumi ar aģentūru vai jāslēdz jauni.

Uzoliņa norāda, ka jaunie noteikumi Krievijā ieviesti, lai cīnītos pret starpniekiem. "Pateicoties jaunajiem noteikumiem, ražotājs apliecinās, ka viņš ir saražotās produkcijas ražotājs, un uzņemsies pilnu atbildību par produkcijas kvalitāti. Šādā veidā Krievija cīnās pret starpniekiem, kas pārdod nekvalitatīvus produktus un neuzņemas par tiem atbildību," stāsta Uzoliņa.

SIA "Produktu Sertificēšanas Aģentūra" ir oficiāls "Rostest" pārstāvis Latvijā un Eiropā, kas nodrošina deklarācijas standartu atbilstības reģistrāciju un izsniedz sertifikātus par preču atbilstību standartam atbilstoši Krievijas likumdošanas normatīvajiem aktiem. SIA "Produktu Sertificēšanas Aģentūra" darbojas kopš 1996.gada.

"Rostest" ir vadošā kompānija Eiropā, kas saņēmusi Krievijas licenci sertifikātu un citu dokumentu noformēšanai eksporta produkcijai.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana