Jaunumi ekonomikā

Bauskas uzņēmēji Valsts prezidentam pauž bažas par "Zaļās karotītes" nākotni

Ilze Vabole, AgroPols
22.03.2010

Dodoties reģionālajā darba vizītē, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatleres kundze piektdien, 19. martā, viesojās Bauskā, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Pēc ziedu nolikšanās pie pieminekļiem par godu kritušajiem par Latvijas brīvību un cīnītājiem pret padomju okupācijas režīmu, arestētajiem un nomocītājiem, Valsts prezidents tikās ar Bauskas novada domes vadību un deputātiem.

Sarunas laikā tika pārrunāta Bauskas novada domes darbība pēc pašvaldību reformas. Īpaši no domes vadības puses tik izcelti izglītības sistēmas jautājumi, norādot uz zemo skolotāju atalgojumu un izglītības kvalitāti. Tāpat tika diskutēts arī par cilvēku resursu veidošanu valstī, pievēršoties demogrāfijas un migrācijas aspektiem.

Pēc tam Valdis Zatlers apmeklēja uzņēmumu „Kronis” un tikās ar tā pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus pārtikas ražošanas nozarē. Šī apmeklējuma ietvaros Valsts prezidents tikās arī ar citiem pārtikas nozares uzņēmējiem Bauskas novadā. Sarunas laikā uzņēmēji atzinīgi vērtēja projektu – kvalitātes zīmi „Zaļā karotīte” –, kuras patrons ir Valsts prezidents, atzīmējot, ka tam ir augsta pievienotā vērtība tirgus konkurences apstākļos. Viņi gan pauda bažas, ka līdz ar samazināto finansējumu šī tautā iemīļotā zīmola eksistence ir uz jautājuma zīmes un vienlaicīgi tas liegs pārtikas uzņēmējiem iespējas piedalīties ārvalstu izstādēs. Valsts prezidents atzīmēja, ka Valsts prezidenta kanceleja jau ir lūgusi zemkopības ministram plašāku informāciju par projekta nākotni, tāpēc Valsts prezidents jau tuvākajā laikā cer uz atbildi šajā jautājumā.

Daudzi uzņēmēji arī pauda bažas par apgrūtināto kredītu saņemšanu bankās, kas liedz iespēju tālāk attīstīt uzņēmējdarbību, kā arī satraucās par nodokļu politikas jautājumiem valstī. Savukārt, pārrunājot uzņēmējdarbības aktualitātes reģionā, viņi pieskārās diviem šobrīd aktuāliem jautājumiem. Pirmkārt, uzņēmēji pauda kritiku par iecerētajām dāņu investīcijām cūku fermas izveidei Bauskas novadā, uzsverot, ka vides riski būs lielāki, nekā ieguvums no darba vietām. Otrkārt, Z/S „Zeltkalniņi” īpašnieks atzīmēja, ka Latvijā un Baltijā arvien vairāk samazinās zaļo zirnīšu audzēšana. „Zeltkalniņi” ir palikusi vienīgā zemnieku saimniecība Baltijā, kas nodarbojas ar šīs kultūras audzēšanu.

Lai tiktos ar Bauskas iedzīvotājiem, Valsts prezidents apmeklēja pilsētas tirgu. Bauskas iedzīvotāji interesējās par jautājumiem, kas saistīti ar valsts budžetu un valsts sociālo nodrošinājumu. Tirgus apmeklējuma laikā Valsts prezidentam bija arī iespēja aprunāties ar vietējiem tirgotājiem par viņu produktu noietu un vietējo iedzīvotāju pirkšanas paradumiem un to, kā tie ir mainījušies pašreizējā situācijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana