Jaunumi ekonomikā

Aprīlī sāksies lauksaimniecības skaitīšana

Ilze Vabole, AgroPols
24.03.2010

Lauksaimniecības skaitīšana tiks uzsākta aprīlī un turpināsies līdz septembra vidum. Ir paredzēts aptaujāt 90 tūkst. lauku saimniecības, tai skaitā no 20 tūkst. saimniecībām tiks iegūta informācija par saimniecībās izmantotajām lauksaimnieciskās ražošanas metodēm.


Aprīlī sāksies lauksaimniecības skaitīšana

2010. gada aprīlī Latvijā uzsāks lauksaimniecības skaitīšanu un lauksaimnieciskās ražošanas metožu apsekojumu, informē Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) Lauksaimniecības statistikas daļas vadītāja Anita Raubena.

Lauksaimniecības skaitīšana tiks veikta saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) likumdošanu. To veic visās ES dalībvalstīs.

Lauksaimniecības skaitīšanas rezultātā iegūtā informācija nodrošinās statistiskās informācijas lietotājus (valsts institūcijas, zinātnes iestādes, mācību iestādes, nevalstiskās organizācijas un sabiedrību) ar aptverošu informāciju par situāciju lauksaimniecībā. Lauksaimniecības skaitīšanā iegūtie rezultāti tiks izmantoti situācijas analīzei Latvijā, kā arī turpmākās ES Kopējās lauksaimniecības politikas plānošanai un īstenošanai.

Lauksaimniecības skaitīšanā iegūtā informācija ir nepieciešama, lai objektīvi pamatotu jauno tiešo maksājumu finansējuma pārdales kritēriju noteikšanu Latvijai sarunās ar Eiropas Komisiju par tiešo maksājumu izlīdzināšanu.

Lauksaimniecības skaitīšanas norisi atbalstīs Zemkopības ministrija (Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs - LLKC) un Lauku atbalsta dienests (LAD).

Lauksaimniecības skaitīšana tiks uzsākta aprīlī un turpināsies līdz septembra vidum. Ir paredzēts aptaujāt 90 tūkst. lauku saimniecības, tai skaitā no 20 tūkst. saimniecībām tiks iegūta informācija par saimniecībās izmantotajām lauksaimnieciskās ražošanas metodēm.

Par lauku saimniecībām iegūs sekojošu informāciju:

- vispārīgā informācija par lauku saimniecību, tās īpašnieku un vadītāju;
- zemes izmantošana;
- lauksaimniecības dzīvnieku skaits;
- bioloģiskās lauksaimniecības sistēmas;
- izmantotās lauksaimniecības būves un saimniecības tehniskais aprīkojums (ieskaitot iekārtas atjaunojamās enerģijas ražošanai);
- lauksaimniecībā nodarbinātie;
- citas saimnieciskās darbības aktivitātes.

Lauksaimnieciskās ražošanas metožu apsekojuma mērķis ir iegūt agro-vidi raksturojošu informāciju saimniecībās:

- lietotās augsnes apstrādes metodes un veiktie augsnes auglības saglabāšanas pasākumi;
- informācija par dzīvnieku novietnēm un kūtsmēslu krātuvēm;
- izmantotās laistīšanas metodes saimniecībā.

CSP intervētāji uzsāks lauksaimniecības skaitīšanas informācijas vākšanu 2010. gada aprīlī LAD Reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs (RLP) un sektoros speciāli norādītās telpās. Lauksaimnieki, kuri pretendēs uz ES platību maksājumiem, vienlaicīgi ar pieteikuma formu iesniegšanu Lauku atbalsta dienestam, tiek aicināti sniegt informāciju skaitīšanas vajadzībām CSP intervētājiem, tādējādi ekonomējot gan savu laiku, gan arī valsts finanšu līdzekļus. Lai iepriekš varētu sagatavoties intervijai, vienlaicīgi ar platību maksājumu pieteikumu formām, lauksaimnieki saņems lauksaimniecības skaitīšanas anketu paraugus un informatīvo vēstuli.

Lauksaimnieki, kuri, pildot pieteikuma formas, konsultēsies ar LLKC novadu lauku attīstības speciālistiem, vienlaicīgi varēs viņiem iesniegt lauksaimniecības skaitīšanai nepieciešamo informāciju.

Lauku saimniecības, no kurām informācija netiks iegūta pavasarī, LLKC intervētāji apmeklēs un veiks intervijas jūlijā un augustā saimniecībās uz vietas, kā arī līdz septembra vidum CSP telefoninterviju dienesta intervētāji aptaujās lauku saimniecības pa tālruni.

Sākot ar jūliju, būs iespēja aizpildīt lauksaimniecības skaitīšanas anketu elektroniski CSP mājaslapā.

Atbilstoši Valsts statistikas likumam lauksaimniecības skaitīšanas laikā iegūtajai informācijai tiks nodrošināta individuālo statistisko datu konfidencialitāte par katru personu un saimniecību. Iegūtie dati tiks izmantoti tikai statistiskiem nolūkiem kopsavilkumu veidošanai, datu grupēšanai un lauksaimniecībā notiekošo procesu analīzei Latvijā un reģionos.

Iepriekšējā lauksaimniecības skaitīšana Latvijā notika 2001. gadā.

To varēja veikt, pateicoties valdības piešķirtajam finansējumam un starptautisko ekspertu metodoloģiskajam atbalstam. 2001. gada lauksaimniecības skaitīšana bija pirmā kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas. Tā kā tajā periodā Latvijas mērķis bija kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti un vienlaicīgi sekmīgi attīstīt lauksaimniecības nozari, tad, izstrādājot lauksaimniecības skaitīšanas metodoloģiju un programmu, tika ievērotas ES likumdošanas un vietējo informācijas lietotāju prasības.

ES likumdošanas prasības nosaka, ka lauksaimniecības skaitīšanas dalībvalstīs ir jāveic ik pēc 10 gadiem, bet starp skaitīšanām reizi divos gados ir jāveic Lauku saimniecību struktūras apsekojums. Latvijā Lauku saimniecību struktūras apsekojums tika veikts 2003., 2005. un 2007. gadā.

Turpmākajā desmitgadē reizi 3 gados (2013. un 2016. gadā) notiks Lauku saimniecību struktūras apsekojums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana