Jaunumi ekonomikā

Mazajiem un vidējiem komersantiem Latvijā aizdevumos būs pieejami 104 milj. EUR

LR Ekonomikas ministrija (EM)
26.03.2010

Eiropas Investīciju Fonds (EIF)* 26. martā parakstīja līgumus ar SEB banku un Swedbank, kuru ietvaros SEB banka piešķirs aizdevumus par kopējo summu 60 miljoni eiro (42,2 milj. latu)  un Swedbank 44 miljoni eiro (30,9  milj. latu) mazajiem un vidējiem komersantiem (MVK) Latvijā.

Bankas administrēs JEREMIE** Ieguldījumu fonda (JIF) aktivitātes ietvaros izveidoto EIF aizdevumu produktu, kas izstrādāts, lai veicinātu MVK kreditēšanu turpmāko divu gadu periodā. EIF no Struktūrfondu un valsts budžeta līdzfinansētā JIF resursiem piešķirs SEB bankai 30 miljonus eiro un Swedbank 22 miljonus eiro, kam bankas pievienos tādu pašu līdzekļu apjomu, kopējiem resursiem sasniedzot 104 miljonus eiro. Šie līdzekļi ļaus abām bankām veicināt Latvijas MVK kreditēšanu esošās ekonomiskās lejupslīdes laikā.

EIF Reģionālā biznesa attīstības vadītājs Hubert Cottogni teic: “Šis aizdevumu produkts ir ticis izstrādāts lai nodrošinātu finansējumu un dalītu kredītrisku ar bankām, tādējādi veicinot finansējuma pieejamību MVK. EIF ievieš šo produktu MVK atbalstam vairākās ES dalībvalstīs, un Latvija ir viena no pirmajām, kur tas ir pieejams.”

Līgumu parakstīšanu atzinīgi novērtēja  Ekonomikas ministrs Artis Kampars: „Līgumu parakstīšana nozīmē, ka Latvijas uzņēmējiem tuvāko gadu laikā būs pieejami aizdevumi 104 milj. EUR apmērā. Investīcijas primāri paredzētas ražošanas nozarei, kas ir viena no eksportspējīgām nozarēm, un tās izaugsme dod visefektīvāko ieguldījumu tautsaimniecībā” .

SEB bankas valdes loceklis Kaspars Dēliņš atzina, ka SEB banka augstu vērtē iespēju sniegt atbalstu pārdomātu un ilgtspējīgu projektu īstenošanā. Viņš atgādina, ka MVK īpatsvars uzņēmējdarbības vidē Latvijā sastāda vidēji 98%, līdz ar to finansējuma piešķiršana tieši šai uzņēmēju grupai palīdzēs nodrošināt kopējās valsts uzņēmējdarbības vides funkcionēšanu. "Arvien vairāk uzņēmumu, neraugoties uz izaicinājumiem bagāto biznesa vidi šobrīd, ir spējuši ne tikai pielāgoties esošajiem tirgus apstākļiem, bet pat attīstīt savu darbību, piesaistot arī banku finansējumu. Šodien parakstītais sadarbības līgums ar Eiropas Investīciju fondu par finansējuma pieejamību maziem un vidējiem uzņēmumiem Latvijā ir apliecinājums SEB grupas Latvijā mērķim veicināt uzņēmējdarbības vides atkopšanos, piešķirot finansējumu dažādu biznesa ideju īstenošanai," tā SEB bankas pārstāvis.

Swedbank valdes loceklis Daniils Ruļovs uzsvēra, ka šī programma saskan ar Swedbank mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas stratēģiju. Viņš atgādināja, ka jāskatās soli uz priekšu, lai attīstītu uzņēmumu konkurētspēju. Programmas nosacījumi ir atbilstoši kopējiem Swedbank kreditēšanas principiem, kas orientēti uz finansējuma piešķiršanu ilgtermiņa dzīvotspējīgiem un pelnītspējīgiem uzņēmumiem, kas ir Latvijas ekonomikas atveseļošanās balsts. Ruļovs uzsvēra, ka programma visvairāk atbalstīs tos uzņēmumus, kas darbojas apstrādes rūpniecībā un ir orientēti uz eksportu.

EIF aizdevumu instruments uz vienādiem nosacījumiem apvieno finansējumu no JEREMIE Ieguldījumu fonda un banku piešķirto finansējumu, kā arī proporcionāli sadala risku. Aizdevumu sniegšanu MVK bankas veiks atbilstoši tirgus standarta praksei un nosacījumiem.

Izmantojot Ieguldījumu fonda struktūru, EIF Latvijā ievieš arī vairākus citus finanšu instrumentus, to skaitā BaltCap Management Latvia vadītais riska kapitāla fonds, kas jau darbojas un ir pieejams MVK kam nepieciešamas investīcijas, savukārt sēklas/uzsākšanas kapitāla fonds, ko vadīs Imprimatur Capital Baltics, paredzams, uzsāks darbu maijā.

Piezīmes:

* EIF mērķis ir atbalstīt finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Fonds nodrošina riska kapitāla finansējumu maziem un vidējiem uzņēmumiem un izsniedz portfeļgarantijas finanšu iestādēm. EIF kopējie ieguldījumi riska kapitāla fondos 2009. gada beigās pārsniedza 3,7 miljardus eiro. Veicot ieguldījumus vairāk nekā 300 fondos, EIF ir vadošais investors riska kapitāla nozarē Eiropā, īpaši augsti tehnoloģiski attīstītajos un agrīnajos segmentos. Kopā izsniedzot gandrīz 160 portfeļgarantiju un to kopējam apjomam pārsniedzot 13,6 miljardus eiro, EIF ir viens no lielākajiem aizdevumu garantiju sniedzējiem MVK Eiropā.

** JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises - "Eiropas apvienotie resursi mazajiem, vidējiem un mikro uzņēmumiem") ir Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas grupas kopēja iniciatīva, lai uzlabotu finansējuma pieejamību mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, īpaši mikrokredītiem, riska kapitāla finansējumam vai garantijām, kā arī citiem finansējuma veidiem. JEREMIE ļauj ES dalībvalstīm un reģioniem investēt ES struktūrfondu 2007 - 2013 perioda naudu un nacionālos resursus šādos ieguldījumu fondos, kuri var finansēt mazos un vidējos uzņēmumus elastīgā un inovatīvā veidā. Tā kā instrumenti tiks nodrošināti balstoties uz atmaksas pamatu, piešķirtie līdzekļi tiks no jauna investēti un tādejādi mazie un vidējie uzņēmumi iegūs vairāk no ES resursiem.   

Latvijā JEREMIE Ieguldījumu fonds tiek finansēts no ES Struktūrfondiem 2007-2013 darbības programmas „Uzņēmējdarbība un inovācijas” ietvaros.

LR Ekonomikas ministrija (EM)

x

Paroles atgadināšana