Jaunumi ekonomikā

Lieldienās PVD pārbaudēs īpašu uzmanību pievērsīs olu marķējumam, derīguma termiņiem, uzglabāšanas un temperatūras režīmiem

Aija Zariņa, AgroPols
29.03.2010

Pirms Lieldienām Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsāk pastiprinātas pārtikas tirdzniecības vietu, kā arī olu ražošanas un fasēšanas uzņēmumu pārbaudes, īpašu uzmanību pievēršot olu marķējumam, derīguma termiņiem, uzglabāšanas un temperatūras režīmiem.

Kā informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, iedzīvotājiem PVD atgādina - lai Lieldienās uz svētku galda būtu tikai droša pārtika, pārtikas produktus jāiegādājas legālās tirdzniecības vietās – veikalos un tirgos.

Iepērkoties uzmanību jāpievērš tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti, kā arī pārtikas produkta marķējumam – derīguma termiņam un ieteicamajai uzglabāšanas temperatūrai.

Jāatceras, ka ātri bojājošos produktus – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, kā arī salātus un saldos ēdienus gan veikalā, gan mājās jāuzglabā aukstumā no 0 °C līdz +6 °C un tie jāsargā no tiešiem saules stariem.

Tā kā svētkos viens no pirktākajiem pārtikas produktiem būs olas, atgādinām, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma.

Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

Iepērkoties, pircējs var atvērt kastīti un apskatīties arī marķējumu uz olas, kas ļauj uzzināt, kurā valstī olas ražotas un kādos apstākļos turētas vistas, kas šīs olas dējušas.

Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 – bioloģiskā ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana sprostos), bet burti valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais identifikācijas numurs (piemēram, 1234) un papildus zīmes, kas identificē dējējvistu ganāmpulka mītni (piemēram, 1).

Iedzīvotājus, kuri novērojuši iespējamus pārkāpumus pārtikas tirdzniecības vietās, aicina zvanīt uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402 un informēt par tiem dienestu. PVD inspektori saņemto informāciju pārbaudīs!

Plašāka informācija par to, kā sevi pasargāt no nedrošas pārtikas pieejama šeit.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana