Jaunumi ekonomikā

Hipotēku banka saņēmusi 51 lauksaimniecības produktu ražotāja iesniegumu aizdevumam apgrozāmo līdzekļu iegādei

Ilze Vabole, AgroPols
05.05.2010

Aizdevumus apgrozāmo līdzekļu iegādei Hipotēku bankā var saņemt lauksaimniecības produktu ražotāji, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kā arī augļu un dārzeņu ražotāju grupas. Viena aizdevuma apmērs ir no 7000 latu līdz 500 000 latu un tas tiks izsniegts uz termiņu līdz vienam gadam. Aizdevumi tiek izsniegti eiro valūtā un latos un tiem var piesaistīt Lauku Attīstības fonda garantijas. Aizdevumiem eiro tiek piemērota likme no 2,35% līdz 5,65% atkarībā no klienta kredītriska + 6 mēn. EURIBOR. Līdz ar to, gala aizdevuma likme būs no 3,3% līdz 6,6%, kas var mainīties, mainoties Valsts kases noteiktajai resursu cenai.


Hipotēku banka uzsāk apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmu lauksaimniecības produktu ražotājiem. Kā pastāstīja "Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte, aizdevumi šajā programmā tiks izsniegti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par valsts atbalstu apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecības produktu ražošanai, kuri stājušies spēkā šā gada 1. maijā.

S. Eglīte skaidro, ka aizdevumus apgrozāmo līdzekļu iegādei Hipotēku bankā var saņemt lauksaimniecības produktu ražotāji, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kā arī augļu un dārzeņu ražotāju grupas. Viena aizdevuma apmērs ir no 7000 latu līdz 500 000 latu un tas tiks izsniegts uz termiņu līdz vienam gadam. Aizdevumi tiek izsniegti eiro valūtā un latos un tiem var piesaistīt Lauku Attīstības fonda garantijas. Aizdevumiem eiro tiek piemērota likme no 2,35% līdz 5,65% atkarībā no klienta kredītriska + 6 mēn. EURIBOR. Līdz ar to, gala aizdevuma likme būs no 3,3% līdz 6,6%, kas var mainīties, mainoties Valsts kases noteiktajai resursu cenai.

Programmas ietvaros aizdevumi tiks izsniegti līdz 2011. gada 31. decembrim.

Kopš 26. aprīļa, kad Hipotēku banka sāka pieņemt pieteikumus aizdevumu saņemšanai, reģistrēts 51 interesents aizdevuma saņemšanai. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Hipotēku banka lēmumu par aizdevuma piešķiršanu pieņems trīs nedēļu laikā pēc tam, kad tā saņēmusi visus lēmuma pieņemšanai nepieciešamos dokumentus, proti, no aizdevuma pieteikuma iesniegšanas brīža.

Lemjot par aizdevuma piešķiršanu Hipotēku banka izvērtēs uzņēmuma spēju atmaksāt aizdevumu, kas ir pasākumu komplekss: tiek pārbaudīta aizņēmēja kredītvēsture, analizēta uzņēmuma finanšu situācija, ienākumu un izdevumu struktūra, līdzšinējā darbība, plānotā ienākumu, izdevumu prognoze un finanšu stāvoklis nākamajam ražošanas ciklam, tiek plānota naudas plūsma tuvākajiem 12 mēnešiem, tiek izvērtēta aizdevuma nodrošinājuma pietiekamība utt.

Šī ir jau piektā valsts atbalsta programma, kuru šobrīd realizē Hipotēku banka. Hipotēku banka ir dibināta 1993. gadā kā valsts komercbanka. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitas uzņēmumi: Hipolīzings, Hipo Fondi, HipoNIA un Riska investīciju sabiedrība.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana