Jaunumi ekonomikā

Getliņus sāk apsaimniekot jēri

Ilze Vabole, AgroPols
25.05.2010

24. maijā savās pirmajās ganībās tika izlaists 100 jēru liels ganāmpulks Baltijas lielākajā atkritumu poligonā "Getliņi", stāsta  "Jazz Communications" pārstāve Iveta Mināte. Poligonam, kas īsteno Baltijā vērienīgāko vides aizsardzības projektu, šis ir nozīmīgs solis eko-saimniecības virzienā. Turpmāk poligona neaktīvās teritorijas apsaimniekos jēru ganāmpulks, kas, ēdot zāli, uzturēs šīs teritorijas vizuāli skaistas un sakārtotas. Poligona apsaimniekotāji taupīs videi svarīgos elektroenerģijas resursus un citus resursus, kas bez jēru palīdzības būtu nepieciešami, lai regulāri pļautu un uzturētu teritoriju kārtībā.

I. Mināte norāda, ka jēru ganāmpulka uzturēšanās poligona teritorijās kā ganībās, ir reti izplatīta, bet pārbaudīta pieredze Eiropas poligonos. To īsteno tādas valstis kā Holande un Zviedrija. Lēmums par ganāmpulka iegādi tika pieņemts pēc konsultācijām ar dzīvnieku ekspertiem, Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī augsnes analīžu un rūpīgas situācijas izvērtēšanas.

Investīcijas projektā veido ap 10 tūkst. latu, un tās ietver jēru iegādi, elektriskā gana iegādi teritorijas aprīkošanai, video kameru un sistēmas izveidi ganāmpulka apsargāšanai, piebraucamo ceļu ierīkošanu, kā arī dzīvnieku patvertnes būvniecību.

SIA "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns par jauno projektu ir pārliecināts, ka dzīvniekiem šeit ir tikpat labi, un pat labāki un drošāki apstākļi nekā citur ganībās. Viņš stāsta : "Getliņi ir sadzīves atkritumu poligons, tādēļ par jebkādiem ķīmiskiem vai bīstamiem atkritumiem, kas dzīvniekus apdraud, nevar pat būt runa. Ganības ir izvietotas uz neaktīvajiem kalniem, kurus sedz vairāku metru biezs māla un kūdras izolācijas slānis. Dzīvniekiem šeit būs pieejamas 24 stundu ganības, vienmēr svaiga zāle. Mūsu projekts ir ieinteresējis arī zinātniekus no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, kuri pētīs, svērs un salīdzinās šo jēru attīstību ar citās saimniecībās audzētajiem, piebarotiem dzīvniekiem. Par jēru dzīvi rūpēsies, iespējams, viens no viskvalificētākajiem ganiem Latvijā - zooinženieris Ojārs, cilvēks ar augstāko izglītību šajā jomā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana