Jaunumi ekonomikā

Pagaidām gausa lauksaimnieku pieteikšanās aizdevumam apgrozāmajiem līdzekļiem. LOSP prognozē aktivitātes pieaugumu rudenī

Aina Odziņa, AgroPols
18.06.2010

Gausā lauksaimnieku pieteikšanās aizdevumam apgrozāmajiem līdzekļiem kopumā desmit miljonu latu apmērā skaidrojama ar novēlotu programmas atvēršanu un tikai uz rudens pusi varētu sagaidīt lielāku aktivitāti, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāve Krista Garkalne.

Kā norādīja Garkalne, reālā palīdzība lauksaimniekiem bija nepieciešama pavasarī pirms sējas darbiem, taču "programma tika atvērta novēloti - tikai 26. aprīlī, līdz ar to lauksaimnieku aktivitāte aizdevuma apguvē varētu palielināties tikai uz rudens pusi, kad zemniekiem būs vajadzīga nauda ražas novākšanas darbiem".

"Aizdevuma procenti, protams, ir pievilcīgāki nekā līdz šim pieejamajiem kredītiem, tomēr lauksaimniekus apgūt šo naudu kavē nodrošinājuma nepietiekamība, jo ir samazinājusies īpašumu kadastrālā vērtība," atzina LOSP pārstāve.

Savukārt "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte norādīja, ka patlaban banka apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmā 58 lauku saimniecībām piešķīrusi aizdevumus par kopējo summu 1,72 miljoni latu. Izskatīšanas procesā ir projekti kopumā par aptuveni 200 000 latu. Par projektiem interesējas vēl apmēram 60 zemnieki, kuri pagaidām nav iesnieguši bankai nepieciešamo dokumentu paketi. Šo projektu kopējā summa ir aptuveni 1,5 miljoni latu.

Lielākais piešķirto aizdevumu skaits ir Bauskā, tad seko Jelgava, pēc tam Ogre un Madona, sacīja Eglīte.

Aizdevumus apgrozāmo līdzekļu iegādei "Latvijas Hipotēku un zemes bankā" var saņemt lauksaimniecības produktu ražotāji, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kā arī augļu un dārzeņu ražotāju grupas.

Viena aizdevuma apmērs ir no 5000 latu līdz 700 000 latu, un tas tiek izsniegts uz termiņu līdz vienam gadam.

Aizdevumi tiek izsniegti eiro un latos, un tiem iespējams piesaistīt Lauku attīstības fonda garantijas. Kopējās likmes eiro valūtā patlaban ir robežās no 4,5% līdz 7%, latos kopējā likme ir robežās no 6% līdz 8%.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana