Jaunumi ekonomikā

Tauta nobalsojusi par vismīlētākajiem "Zaļās karotītes" produktiem

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
20.09.2010

Tauta nobalsojusi par vismīlētākajiem "Zaļās karotītes" produktiem

17. septembrī Rīgas Latviešu biedrības nama lielajā zālē "Zaļā Karotīte" atzīmēja savu devīto pastāvēšanas gadadienu. Svinīgās ceremonijas laikā tika apbalvoti trīs pārtikas uzņēmumi, kas iemantojuši tautā mīlētākā produkta titulus šajā gadā, kā arī “draudzīgākais” tirgotājs, kuru nosaka paši uzņēmumi. Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš ir zīmes “Kvalitatīvs produkts. Latvija” patrons.

“Nozīmīga loma ekonomikas stabilizēšanā ir labai pārvaldei. Izaicinājumi lauksaimniecības nozarē nemitīgi liek izvērtēt, vai pašreizējā pārvalde adekvāti tiek galā ar krīzes situāciju. Drīzāk, manuprāt, krīzi uzveic paši zemnieki, latvieša darba tikums, kas, ejot līdzi dabas lielajam ritam, liek būt uz lauka, neraugoties uz to, vai saule spīd vai lietus līst. Vai ekonomika atlabst, vai salst. Jā, katrai saimniecībai ir atšķirīga ekonomiskā situācija un budžets, taču valsts zemkopības politikas veidotāji nedrīkst aizmirst, ka atbalstam jābūt mērķtiecīgam un daudzpusīgam, rēķinoties ar grūtībām, kas patlaban rodas visos lauksaimniecības produkta cikla posmos – ražojot, pārstrādājot, piegādājot un pārdodot. Šai politikai jāatspoguļo izpratne par to, cik ļoti valsts ekonomika un lauksaimnieki ir savstarpēji saistīti jeb atkarīgi viens no otra”, tā savu runu iesāka biedrības “Mārketinga padome” vadītāja Ingūna Gulbe.

Šodienas balvas patiesībā ir tiem pārtikas ražotājiem, kuru veikums ir izlauzies cauri Latvijas valsts neizpratnes un vienaldzības ledājam.

Biedrības “Mārketinga padome” aptaujas rezultātā par “tautā vismīlētākajiem “Karotītes” produktiem 2010” kļuvuši:

  • Tautā vismīlētākais “karotītes” produkts 2010 Nr. 1 – “Īsta rupjmaize”- SIA “Lāči”
  • Tautā vismīlētākais “karotītes” produkts 2010 Nr. 2 – “Lauku” biezpiens 9% – A/S “Smiltenes piens”;
  • Tautā vismīlētākais “karotītes” produkts 2010 Nr. 3 – “Sniega bumbas”- A/s “Trikātas siers”;
  • Visdraudzīgākais “karotītes” produktu tirgotājs 2010 – SIA “Stockmann”.

“Patēriņa veicināšana un konkurētspējas stiprināšana ES iekšējā un ārējā tirgū ir lauksaimnieku superlatīvs kopš savienības dibināšanas. Man, praktiski diendienā strādājot ar šo problēmu, ir skaidrs, ka jāpalielina produktu veicināšanas programmu budžets un aktīvāk jāsekmē produkcijas noiets ar modernām ES mārketinga programmām. Tām jāpiesaista ES līdzekļus. Tad arī ārzemēs nonāktu vairāk Latvijas produktu ar pievienoto vērtību. Eksportējot izejvielas, mēs konkurējam ar cenu, jo tas ir pirmais, uz ko viņi skatās. Lai gan šo - pirmo pozīciju - var ieņemt izstrādāts zīmols. Un arī Latvijā precei ar augstu pievienoto vērtību, garantētu kvalitāti, cena vairs nebūs tik nozīmīga. Svarīgs ir patiess stāsts par to, kādēļ šis produkts ir tik labs. Atšķirīgs no importētā. Tas ir jāpastāsta un jāizskaidro. To prot Karotīte”, skaidroja Ingūna Gulbe.

Jubilejas svinībās piedalījās un to atbalstīja Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, bijušie zemkopības ministri Atis Slakteris un Mārtiņš Roze, „Karotītes” 2010. gada laureāti, kā arī ar pavadījumu un dziesmām viņus sumināja maestro Raimonds Pauls, solists Jānis Kurševs ar Rīgas Valda Zālīša pamatskolas un Rīgas 49.vidusskolas zēnu koriem, kas ir starp vislabākajiem šā gada skolēnu dziesmu svētku konkurencē, ar to vadītājām Ingunu Osmani un Ilonu Veldri, kā arī koncertmeistari Ivetu Gudro. Pasākuma laikā īpašs paldies tika veltīts arī karotītes draugiem – Lauku atbalsta dienestam un Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Svinīgo pasākumu Ingūna Gulbe noslēdza ar vārdiem: “ Ceru, ka jau pēc pietiekami neilga laika tik sekmīgs zīmols kā Karotīte tomēr tiks uzskatīts par Latvijai būtiski svarīgu, valstiski atbalstāmu nacionālo bagātību. Cilvēki paļaujas uz labiem zīmoliem, tostarp uz eleganto un atbildīgo „Zaļo karotīti”. Karotīte ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai Latvijas cilvēks ekonomikas recesijas laikā atrastu tieši to produktu, kas viņam ir dabiski vajadzīgs. Man un jums – ļoti vajadzīgs! Gan mazbērniem, gan bērniem, gan vecmāmiņām un vectētiņiem - ļoti nepieciešams. Pārtikas ražotājiem šobrīd plaši atveras tirgi, solot peļņu. Taču durvis uz laimi katram veras uz iekšu. Vēlu laimes sajūtu ikvienam, ikkatrā darbā! Ikkatrā sirdī!”

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana