Jaunumi ekonomikā

Lauksaimniekiem piešķirti pirmie aizdevumi no Kredītu fonda

Lauku atbalsta dienests (LAD)
04.11.2010

Lauku atbalsta dienests (LAD) ir apstiprinājis pirmos divus Kredītu fonda aizdevumus projektu realizācijai Lauku attīstības programmas (LAP) pasākumā „Lauku saimniecību modernizācija”.

Investīciju aizdevums atbalsta pretendentiem tiks izsniegts Hipotēku bankā, kurā abi projekti tika izvērtēti un atzīti par atbilstošiem Kredītu fonda aizdevuma saņemšanai.

Kopējais abu aizdevumu apjoms ir 844 tūkstoši eiro. Zemnieku saimniecība "KRAUJAS" investēs 330 tūkstošus eiro liellopu novietnes un mēslu krātuves būvniecībā Dobeles novadā. Savukārt zemnieku saimniecība "SINTIJAS", kas atrodas Rundāles novadā, 514 tūkstošus eiro ieguldīs graudu kaltes izveidē.

Hipotēku banka no Lauku attīstības fonda, kas ir Kredītu fonda līdzekļu turētājs, jau saņēmusi abu aizdevumu finansēšanai nepieciešamos līdzekļus.

Atgādinām, ka Kredītu fonds izveidots šā gada septembrī saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 664 „Kārtība, kādā tiek administrēts un uzraudzīts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, izveidojot Kredītu fondu”. Izveidošanas mērķis ir nodrošināt pieejamību aizdevumiem ar samazinātu procentu likmi. Aizdevumu var saņemt gan latos, gan eiro. Maksimālais aizdevuma termiņš ir 15 gadi.

Kredītu fonda aizdevumi tiek piešķirti LAP 2007.-2013. gadam pasākumos:  „Lauku saimniecību modernizācija”, „Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana”, „Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai” un „Tūrisma aktivitāšu veicināšana”. Kopējā pieejamā kredītu fonda līdzekļu summa ir 26 423 069 LVL.

Aizdevumi tiek piešķirti arī Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.-2013. gadam 2. prioritārā virziena „Akvakultūra, zveja iekšējos ūdeņos, zivsaimniecības un akvakultūras produktu apstrāde un mārketings” pasākumos: „Investīcijas akvakultūras uzņēmumos” un „Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde un mārketings”. Kopējā pieejamā kredītu fonda līdzekļu summa ir 5 000 000 LVL.

Iesniegumus Kredītu fonda līdzekļu saņemšanai atbalsta pretendentiem, kuru projektu iesniegumi ir apstiprināti LAD, jāiesniedz bankās vai krājaizdevu sabiedrībās. Sadarbības banku saraksts Kredītu fondu izmantošanā pieejams Lauku attīstības fonda mājas lapā www.lafo.gov.lv.

Sīkāka informācija par Kredītu fonda nosacījumiem un pieteikšanās kārtību pieejama LAD mājas lapā www.lad.gov.lv  ES atbalsta sadaļā Kredītu fonds.

Lauku atbalsta dienests (LAD)

x

Paroles atgadināšana