Jaunumi ekonomikā

2010. gada lauksaimniecības skaitīšanas datu apstrāde turpināsies 2011. gadā

Ilze Vabole, AgroPols
08.12.2010

2010. gada lauksaimniecības skaitīšanas datu apstrāde turpināsies 2011. gadā

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 1166/2008 prasībām 2010. gadā Latvijā veica lauksaimniecības skaitīšanu un lauksaimnieciskās ražošanas metožu apsekojumu (sk. rakstu).

Šajā pasākumā bija plānots apsekot 90 tūkst. lauku saimniecības. Kā stāsta CSP Lauksaimniecības statistikas daļas vadītāja Anita Raubena, līdz šim iegūta informācija par 86,4 tūkst. jeb 96% saimniecībām, kuras pēc provizoriskajiem rezultātiem 2010. gadā apsaimniekoja 1,9 milj. hektāru lauksaimniecībā izmantotās zemes. Šis rādītājs ir palicis iepriekšējo gadu līmenī. Par 15% ir pieaugusi lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība vidēji vienā lauku saimniecībā. Kopējā aramzemes platība valstī ir samazinājusies par 10%. Savukārt 2,8 tūkst. jeb 3% no aptaujātajām saimniecībām vairs nenodarbojas ar lauksaimniecību un zemi iznomājušas vai pārdevušas.

Par 3,6 tūkst. jeb 4% saimniecībām līdz šim netika iegūta lauksaimniecības skaitīšanas informācija, jo respondenti netika sastapti vai atteicās sniegt interviju. CSP turpinās informācijas ieguvi no neatbildējušām saimniecībām un sniegtās informācijas precizēšanu pa tālruni vai izmantojot pastu.

Lauksaimniecības skaitīšanas datu apstrāde turpināsies 2011. gadā. Tiks veikta lauksaimniecības skaitīšanas datu salīdzināšana ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) Integrētās administrēšanas un kontroles sistēmas rādītājiem un informācijas pievienošana no Lauksaimniecības datu centra Mājdzīvnieku reģistra datu bāzes. Detalizētāki provizoriskie rezultāti tiks publicēti CSP mājaslapā 2011. gada maijā un 2011.gada beigās – galīgie lauksaimniecības skaitīšanas rezultāti.

Lauksaimniecības skaitīšanas rezultātā tiks iegūta visaptveroša informācija par situāciju Latvijas lauksaimniecībā, kura tiks izmantota datu analīzei gan Latvijas ietvaros, gan turpmākās Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas plānošanai un īstenošanai. Šī pasākuma īstenošana ļaus iegūt informāciju par zemes izmantošanu, lauksaimniecības dzīvnieku skaitu, bioloģiskās lauksaimniecības sistēmām, izmantotajām lauksaimniecības būvēm un saimniecības tehnisko aprīkojumu, nodarbinātajiem lauksaimniecībā, par saimnieciskās darbības aktivitātēm, kā arī par pielietotām augsnes apstrādes metodēm, augsnes auglības saglabāšanas pasākumiem, par dzīvnieku novietnēm un kūtsmēslu krātuvēm un laistīšanas metodes saimniecībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana