Jaunumi ekonomikā

PVD darbība 2010. gadā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.02.2011

PVD aktivitātes pārtikas uzraudzībā 2010. gadā

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dati liecina, ka 2010. gadā pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits Latvijā nav samazinājies, bet gan palielinājies par 584 uzņēmumiem jeb 2%. 2010. gadā Latvijā darbojās 29 425 uzņēmumi, kas nodarbojas ar pārtikas ražošanu, izplatīšanu un sabiedrisko ēdināšanu.

Lielākā daļa pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu jeb nedaudz vairāk kā 13 903 uzņēmumi nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību.

Galveno uzņēmumu skaita pieaugumu – 19% veido mājražotāji, kuri pērn ir uzsākuši uzņēmējdarbību ar atvieglotiem noteikumiem un aktīvi savas ražotnes reģistrējuši PVD. Papildus jau iepriekšējos gados reģistrētajiem 632 mājražotājiem, pagājušajā gadā ir reģistrējis vēl 71. Tādējādi patlaban PVD ir reģistrēti 703 mājražotāji.

Tāpat par gandrīz 50% pieaudzis biškopības produktu primārās ražošanas uzņēmumu skaits.

Pārtikas inspektori 2010. gadā veikuši 37 839 pārbaudes, kas salīdzinājumā ar 2009. gadu ir par 785 pārbaudēm vairāk un lielākoties tās ir bijušas ārpuskārtas pārbaudes, kā arī tās ir bijušas pārbaudes, kas saistītas ar uzņēmumu atbilstības izvērtēšanu produktu eksportam uz Krievijas Federāciju un ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

PVD turpina optimizēt darbu un, veidojot inspekciju plānu, izvērtēt katra konkrētā uzņēmuma ražošanas apjomus, riska faktorus, iepriekšējo inspekciju rezultātus un iedzīvotāju sūdzības. Ņemot vērā šos parametrus, katrai uzņēmumu grupai ir noteikts minimālais pārbaužu biežums gadā. To skaits svārstās no vienas reizes ceturksnī līdz vienai reizei divos gados.

Izvērtējot 2010. gadā veikto pārbaužu rezultātus, PVD dati liecina, ka 18,9% no pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem atbilst prasībām, 80,8% prasībām atbilst, taču tajos konstatētas noteiktas neatbilstības, kas gan neietekmē pārtikas drošumu, savukārt 0,3% uzņēmumu prasībām neatbilst.

No visām PVD konstatētajām neatbilstībām pārtikas uzņēmumos lielāko apjomu jeb 17% sastāda trūkumi uzņēmumu paškontroles sistēmā, kas liecina - pārtikas uzņēmumi ir sākuši nevērīgāk izturēties pret paškontroles sistēmu uzņēmumā. Nereti paškontroles sistēmas uzņēmumos ir formālas, proti, dokumenti ir, bet izpratnes par procesu nav, lai gan tieši paškontrole ir viens no būtiskiem pārtikas drošuma un nekaitīguma nodrošināšanas aspektiem.

Lai gan nākamo lielāko neatbilstību grupu veido iekārtu un aprīkojuma, kā arī uzņēmumu telpu neatbilstība higiēnas prasībām (šāda veida neatbilstības veido 11% no kopējā uzņēmumos konstatēto neatbilstību skaita), pārbaužu rezultāti liecina, ka situācija šajā jomā pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski uzlabojas.

Tāpat situācija uzlabojas vai vismaz nemainās tādās jomās kā personāla higiēna un apmācība, tīrīšanas uz dezinfekcijas procedūru ievērošana. Šāda tipa neatbilstības veido 7 – 8% no kopējā neatbilstību apjoma.

Pārbaužu laikā konstatēto pārkāpumu skaits, kas saistīti ar pārtikas preču marķējumu, izsekojamību un derīguma termiņu ievērošanu liecina, ka šie pārkāpumi veido 5 – 6%  no kopējā pārtikas aprites uzņēmumos konstatēto neatbilstību apjoma.

Pērn pārkāpumu dēļ PVD ir apturējis 42 uzņēmumu darbību. Vairāk nekā 360 gadījumos PVD inspektori ir apturējuši pārtikas produktu izplatīšanu, 1 265 gadījumos pārtikas produkti bija jāizņem no apgrozības, sastādīti 85 brīdinājuma rīkojumi un vairāk nekā 1 267 administratīvie protokoli, vairāk nekā 1 800 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.

PVD pārtikas inspektori 2010. gadā aktīvi piedalījušies ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos. Pagājušajā gadā veikti pasākumi ar mērķi sekmēt pārtikas uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanu Eiropas kopējā un ārējā tirgū, īstenojot sadarbību ar ES un trešo valstu kompetentajām iestādēm, sniedzot garantijas par Latvijas pārtikas uzņēmumu atbilstību higiēnas un nekaitīguma prasībām. Tāpat dienests turpina sadarbību ar profesionālajām asociācijām un nevalstiskajām organizācijām.

PVD paveiktais veterinārajā uzraudzībā 2010. gadā

Lai nodrošinātu valstī noteiktās kārtības un prasību ievērošanas kontroli dzīvnieku identifikācijas un novietņu reģistrācijā, dzīvnieku infekcijas slimību un zoonožu profilaksē un apkarošanā, dzīvnieku labturībā, dzīvnieku barības un veterinārfarmaceitisko produktu aprites sistēmā u.c. jomās, Pārtikas un veterinārā dienestā (PVD) inspektori 2010. gadā veikuši 28 533 pārbaudes, apsekojot 47 716 veterinārās uzraudzības objektus.

Veikto pārbaužu laikā konstatēts neatbilstību pieaugums dažādās uzraudzības jomās. Vairums pārkāpumu konstatēti tādu prasību neievērošanā, kuru nodrošināšanai nepieciešami finansiāli līdzekļi, kā, piemēram, ūdens izmeklējumi, ārsta apmeklējums veselības pārbaudei, suņu un kaķu vakcinācija, informācijas nosūtīšana pa pastu un citi. Otrs lielākais pārkāpuma veids dažādās veterinārās uzraudzības jomās ir nesakārtota dokumentācija vai dažādu darbību uzskaite uzņēmumos vai dzīvnieku novietnēs.

Pārbaužu dati liecina, ka piena kvalitātes neatbilstības gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājies gandrīz par 13%.

Tāpat nav konstatēti nozīmīgi pārkāpumi, kas saistīti ar dzīvnieku turēšanu lielajās novietnēs. Nopietnāki pārkāpumi ir epizodiski gadījumi piemājas saimniecībās, kad ir pārkāptas labturības prasības vai ir bijusi cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem.

2010. gadā samazinājies trakumsērgas gadījumu skaits. Salīdzinot ar 2009. gadu, tas ir samazinājies četras reizes un salīdzinot ar 2005. gadu, kad PVD uzsāka meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, tas ir samazinājies 26 reizes (2005. gadā 421 gadījums, 2010. gadā – 16 gadījumi).

Epizootiskās situācijas dati liecina, ka izvēlētā vakcinācijas stratēģija ir pareiza un tās izmantošana ir bijusi efektīva. Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ pavasarī, iestājoties siltākam laikam, PVD turpinās meža dzīvnieku orālo vakcinēšanu pret trakumsērgu.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas dzīvnieku, īpaši to dzīvnieku, kas tiek turēti lauku sētās, vakcinācijai pret trakumsērgu. PVD pārbaužu dati liecina, ka joprojām daudzās saimniecībās nav vakcinēti suņi un kaķi. No plānveida pārbaudīto novietņu skaita 39% gadījumu konstatēti pārkāpumi suņu un kaķu vakcinācijā. Salīdzinot, 2009. gadā - 26%. PVD suņu un kaķu īpašniekiem atgādina, ka obligāti, vienreiz gadā, jāveic dzīvnieku vakcināciju.

Atgādinām, ka trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud ne tikai dzīvnieka, bet arī cilvēka veselību un dzīvību.

Ar Eiropas Komisijas lēmumu 2010. gadā Latvijai piešķirts no aitu un kazu brucelozes oficiāli brīvas valsts statuss. Šo statusu var iegūt, jo slimība Latvijā nav konstatēta un to apstiprina arī laboratoriskie rezultāti.

Lai arī samazinās govju enzootiskās leikozes skarto saimniecību skaits, tomēr tā joprojām ir aktuāla problēma. Pēc PVD datiem, 2010. gadā bija 17 skartās saimniecības ar 16 inficētiem dzīvniekiem.

Govju enzootiskā leikoze ir hroniska, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, ko izraisa govju leikozes vīruss. Pret slimību uzņēmīgi dažādu šķirņu govju sugas dzīvnieki.

2010. gadā PVD ir saņēmis 510 iedzīvotāju sūdzības, kurās tie informē par iespējamu labturības prasību neievērošanu vai cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Iesniegumu skaits 2010. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, kad bija 316 iesniegumi, audzis par 38%. Pēc sūdzību pārbaudes 214 gadījumos konstatēti dzīvnieku labturības prasību pārkāpumi. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2010. gadā sūdzības lielākoties bija par sliktu dzīvnieku aprūpi un neatbilstošiem apstākļiem dzīvnieku turēšanā, kas kopumā sastāda 75% no konstatētajām neatbilstībām. Palielinājies cietsirdības gadījumu skaits. Ja 2009. gadā tie bija 6%, tad 2010. gadā jau 7,6%.

Lai krīzes situācijās – sevišķi bīstamu infekcijas slimību uzliesmojuma gadījumā dienests spētu rīkoties operatīvi un vienoti, organizētas mācības – slimību uzliesmojuma simulācijas, kurās piedalījušies 408 praktizējošie veterinārārsti un 112 veterinārie inspektori.

Informācija par veiktajām kravu kontrolēm 2010. gadā

Pārtikas un veterinārā dienesta robežinspektori 2010. gadā uz Eiropas Savienības ārējās robežas ir pārbaudījuši 51 784 preču kravas. No tām visvairāk bijušas pārtikas preču, fitosanitārās un veterinārajai kontrolei pakļautās kravas.

95% no visām pārbaudītajām kravām atbilda prasībām un tās tika ielaistas Eiropas Savienības teritorijā.

1 144 kravas jeb 2% no visām pārbaudītajām kravām tika atzītas par normatīvo aktu prasībām neatbilstošām. No tām 951 krava nosūtīta iznīcināšanai, 193 ir nosūtītas atpakaļ uz eksportētājvalsti vai izcelsmes valsti. Robežkontroles inspektori īslaicīgi, līdz lēmuma pieņemšanai par tālākām rīcībām, kā arī līdz laboratorisko vai cita veida kontroles rezultātu saņemšanai, aizturējuši 237 kravas.

Atpakaļ uz eksportētājvalsti vai izcelsmes valsti lielākoties nosūtīti medikamenti (122 pasta sūtījumi), kurus trešo jeb ne Eiropas Savienības valstu iedzīvotāji nedrīkst sūtīt pa pastu Eiropas Savienības iedzīvotājiem bez receptes vai tās noraksta vai kopijas, ko apstiprinājusi aptieka, kura zāles izsniegusi. Tāpat atpakaļ nosūtīti uztura bagātinātāji (31 sūtījums), jo produkti nebija reģistrēti PVD reģistrā un tiem bija neatbilstošs marķējums, kā arī dažādi pārtikas produkti (22 kravas), jo tiem lielākoties bija neatbilstošs marķējums un transportēšanas temperatūras režīms.

Uz izcelsmes valsti nosūtītas 3 rotaļlietu kravas, jo tām nebija pievienots sertifikāts, tās nebija marķētas un neatbilda noteiktām būtiskām drošuma prasībām.

Gandrīz visas jeb - 927 iznīcināšanai nosūtītās kravas bija koksnes iepakojamais materiāls, kas nebija atbilstoši apstrādāts un marķēts.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana