Jaunumi ekonomikā

PVD pārbaudīs no Japānas ievesto pārtiku

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
18.03.2011

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikai un barībai (RASFF) saistībā ar situāciju Japānā. Ziņojumā EK rekomendē Eiropas Savienības dalībvalstu atbildīgos dienestus ņemt paraugus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, jo īpaši zivīm no Japānas, lai analizētu radioaktīvo piesārņojumu – dažādu radionuklīdu un izotopu daudzumu.

PVD, pārbaudot preču ievešanu, veiks paraugu ņemšanu, nosūtot tos laboratoriskai izmeklēšanai. Paraugus ņems, lai pārliecinātos vai importētajos produktos no Japānas nav pārsniegts radioaktīvā piesārņojuma (dažādu izotopu un radionuklīdu) maksimāli pieļaujamais līmenis. Visi sūtījumi tiks aizturēti uz ES ārējās robežas līdz būs zināmi testēšanas rezultāti. Papildus paredzēta paraugu ņemšana dzeramajam ūdenim no Japānas.
Ja pēc produktu laboratoriskās testēšanas tiks konstatēti nelabvēlīgi rezultāti – pārsniegts maksimāli pieļaujamais radioaktīvā piesārņojuma līmenis, PVD nekavējoties, izmantojot Ātro brīdināšanas sistēmu pārtikai un barībai, ziņos Eiropas Komisijai, tādējādi brīdinot citas Eiropas Savienības dalībvalstis par piesārņotajiem produktiem.
Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta Robežkontroles departamenta rīcībā esošās informācijas uz Eiropas Savienības ārējās robežas robežkontrole no 2010. gada 1. janvāra līdz 2011.gada 15. martam pārbaudījusi 35 sūtījumus no Japānas (kravas ar koka paletēm, medikamentiem, pārtikas produktiem (tai skaitā konservētas plūmes, sojas mērce un citas mērces).

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana