Jaunumi ekonomikā

Var pieteikties labas lauksaimniecības prakses projektā

Dace Millere, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
12.07.2011

Projekta Baltic Deal – Putting best agricultural practices into work (tulk. - labas lauksaimniecības prakses pielietošana) ietvaros tiek veidots demonstrējumu saimniecību tīkls – ap 100 saimniecībām kopā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Polijā un Dānijā. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Savienības līdzekļiem - Baltijas jūras reģiona programmas 2007.-2013. gadam.

Agrovides pasākumi kļūst arvien aktuālāki, jo arī Latvijas ūdeņos no lauksaimnieciskās ražošanas nonāk pārāk daudz barības vielu, kas uzkrājas Baltijas jūrā. Mēslošanas līdzekļu lietošanas optimizēšana ir efektīvs veids, kā paaugstināt saimniecības produktivitāti, samazinot tās izdevumus un vienlaikus saudzējot vidi. Kļūstot par demonstrējumu saimniecību, tās pārstāvjiem būs iespējas apmeklēt citas tīkla saimniecības, dalīties pieredzē un zināšanās par lauksaimniecību un mēslošanas līdzekļu izmantošanu. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) eksperti tīkla saimniecībām sagatavos detalizētu saimniecības attīstības plānu, kas ietvers: augmaiņas, mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu lietošanas plānus, dzīvnieku barības devas un aprites plānu, slāpekļa/fosfora bilanci, ieņēmumu un izdevumu kalkulāciju, bruto segumu un investīciju plānu.

Pieteikties iespējams, nosūtot pieteikumu un saimniecības aprakstu brīvā formā uz e-pastu anita.diebele@llkc.lv līdz 2011. gada 31. jūlijam. Sīkāka informācija pa tālruni 29736468.

Jūnija vidū izveidota projekta Baltic Deal mājaslapa www.balticdeal.eu , kurai informāciju gatavojuši un turpina papildināt speciālisti no projekta dalībvalstīm. Mājaslapā ir vairākas sadaļas, kurās apkopotā informācija varētu būt noderīga ikvienam lauksaimniekam vai šīs nozares speciālistam, lai uzzinātu vairāk par to, kas šobrīd tiek darīts un kas tiek plānots, lai saudzētu Baltijas jūru no piesārņojuma, kas rodas lauksaimnieciskās darbības rezultātā.

LLKC Projektu un attīstības daļas projektu vadītāja Anita Diebele stāsta: "Projektā Baltic Deal agrovides jēdziens tiek lietots plašā nozīmē, par agrovides pasākumiem saucot daudzveidīgas aktivitātes, kas tiek veiktas, lai uzlabotu slāpekļa un fosfora izmantošanu lauksaimnieciskās produkcijas ražošanā. Realizēto pasākumu saraksts ir tikai sākuma stadijā tāpat kā pats projekts, kas sākts pagājušā gada septembrī un turpināsies vēl divus gadus. Informācija par citur paveikto var kalpot kā iedvesma mūsu lauksaimniekiem, lai izvēlētos Latvijā vispiemērotākās metodes. Mājaslapā var iepazīties, piemēram, ar fosfora indeksa noteikšanu, rugāju lauku izmantošanu augsnes aizsardzībai un barības vielu noteces samazināšanai, mākslīgo mitrāju veidošanu un citām tēmām. Lauksaimniekiem, iesaistoties demonstrējumu saimniecību tīklā, ir iespējams saņemt praktisku palīdzību – projekta finansētas LLKC speciālistu konsultācijas divu gadu garumā."

Plašāka informācija arī mājaslapā www.llkc.lv sadaļā Pakalpojumi – Baltic Deal.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana