Jaunumi ekonomikā

Starptautiskajā lidostā „Rīga” atklāj jaunu PVD veterinārās robežkontroles punktu

Ilze Vabole, AgroPols
13.07.2012

12. jūlijā starptautiskajā lidostā „Rīga” darbu sāka Eiropas Komisijas atzīts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) robežkontroles punkts, kurā PVD diennakts režīmā veiks veterinārajai robežkontrolei pakļauto importa un tranzīta kravu kontroli, informēja PVD pārstāvji.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis stāsta: „Eiropas Komisijas atzīta veterinārā robežkontroles punkta izveide lidostā ir ļoti nepieciešama ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, kuri varēs būt droši, ka no trešajām valstīm ar gaisa satiksmi sūtītās pārtikas preces ir pārbaudītas un drošas, bet arī Latvijai kopumā, jo veterinārās kontroles nodrošināšana Latvijai un Eiropas Savienībai stratēģiski tik svarīgajā vietā – lidostā, veicinās starptautisko tirdzniecību, vienlaikus stiprinot arī valsts ekonomisko izaugsmi”.

Savukārt Starptautiskās lidostas „Rīga” valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse uzsver: „Veterinārā robežkontroles punkta izbūve lidostai paver plašākas kravu apkalpošanas iespējas”.

Pēc PVD aplēsēm, visbiežāk inspektoriem jaunajā kontroles punktā nāksies kontrolēt no trešajām valstīm Eiropas Savienībā ar gaisa transportu ievestos fasētus saldētos dzīvnieku izcelsmes produktus, taču nepārprotami lielākais kravu apjoms sākotnēji būs no Eiropas Savienības teritorijas izvedamās pārtikas kravas, kas paredzētas NATO karaspēkam Afganistānā.

Kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā 2004. gadā tuvākie veterinārie robežkontroles punkti bija Viļņas un Helsinku lidostās, bet lidostā „Rīga” PVD kontrolēja tikai sūtījumus ar augu izcelsmes produktiem, pārtikas precēm, kas nebija dzīvnieku izcelsmes, kā arī nepārtikas preces.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana