Jaunumi ekonomikā

Pieņemts pirmais lēmums lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes kreditēšanas programmā

Ilze Vabole, AgroPols
26.07.2012

Valsts akciju sabiedrība „Lauku attīstības fonds” (LAF) ir pieņēmusi pirmo lēmumu par aizdevuma piešķiršanu jaunajā lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes programmā, informēja zemkopības ministres padomnieks Andis Blinds.

 Aizdevums 20 000 latu apjomā tiks piešķirts lauksaimniecības zemes iegādei zemnieku saimniecībai, kas saimnieko Tukuma novadā. Saimniecības galvenā nodarbošanās ir lopkopība.

 Pēc šī lēmuma pieņemšanas saskaņā ar LAF pilnvarojumu valsts akciju sabiedrība „Latvijas Hipotēku un zemes banka” (Hipotēku banka) par lēmumu informēs aizņēmēju un aizņēmējs tiks aicināts parakstīt līgumu par aizdevuma saņemšanu zemes iegādei.

„Esmu gandarīta, ka pirmie lauksaimnieki sāks saņemt valsts atbalstītos aizdevumus lauksaimnieciskās zemes iegādei, kā rezultātā Latvijas laukos pieaugs lauksaimnieciskā darbība un tiks attīstīta ražošana, dodot iespēju Latvijas lauksaimniekiem vairāk apsaimniekot mūsu pašu zemi un sniedzot ieguldījumu valsts tautsaimniecības attīstībā,” saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

 „Izmantojot uzkrāto pieredzi lauksaimnieku kreditēšanā, Hipotēku banka sadarbībā ar Lauku attīstības fondu var nodrošināt efektīvu atbalstu lauksaimniekiem. Šis ir jauns risinājums valsts atbalsta sniegšanai. Hipotēku banka jau jūnijā sāka konsultēt klientus par programmas nosacījumiem un reģistrēja interesentus. Kopumā līdz šim par lauksaimniecības zemes iegādes iespēju interesējušies 519 lauksaimnieki. Daļai interesentu jau ir padomā konkrētas zemes platības, ko vēlas iegādāties, un tās ir plašā diapazonā sākot no diviem līdz pat 160 hektāriem,” informē Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš.

Jau ziņots, ka valdība 29. maijā apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādātos Ministru kabineta noteikumus Nr.381 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai”. Saskaņā ar šiem noteikumiem par aizdevumu piešķiršanu lemj LAF, savukārt Hipotēku banka no 2. jūlija veic pieteikumu pieņemšanu, izvērtēšanu, aizdevuma izsniegšanu un administrēšanu.

Programma paredz, ka aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem, un aizdevumus izsniegs līdz 2013. gada 31. decembrim. Kopējā lauksaimniekiem paredzētā kredītlīnija zemes iegādei lauksaimnieciskās ražošanas attīstīšanai ir 10 miljoni latu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana