Jaunumi ekonomikā

Par stikla zušu iepirkuma rezultātiem

Aivars Bērziņš, BIOR, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts
28.01.2014

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", rīkojot atklātu konkursu, veicis iepirkuma procedūras stikla zušu iegādei un izlaišanai Latvijas ūdenstilpēs 2014.gadā. Institūta iepirkuma komisija nolēmusi piešķirt līguma slēgšanas tiesības Lielbritānijas uzņēmumam UK Glass eels, kura piedāvātā cena atbilst 2013.gada zvejas sezonas vidējai cenai. Viena stikla zuša cena būs 0,2219 euro. Kopējā iepirkuma un piegādes cena uz Latviju - 307 590 euro. Savukārt stikla zušu izlaišanas tiesības Latvijas ūdenstilpēs komisija piešķir Latvijas uzņēmumam IK "Saiva 1", kura piedāvātā cena 6600 euro ir nedaudz zemāka par tirgus izpētē konstatēto.

Iepirkuma procedūra tika uzsākta jau 2013.gada novembra beigās. Iepirkuma rezultātā plānots iegādāties un izlaist Pierīgas un Kurzemes ūdenstilpēs 1 386 200 stikla zušu. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu iepirkuma procedūru, "BIOR" 2013.gada vasarā veicis stikla zušu tirgus izpēti Lielbritānijā un Francijā, apzinot 2013.gada vidējās cenas. Ar Zemkopības ministriju tika saskaņots iepirkuma apjoms un paredzamā līgumcena. Visi interesenti detalizētu informāciju par iepirkumu, kā arī visas izvirzītās prasības varēja atrast institūta "BIOR" mājas lapāhttp://www.bior.gov.lv/,sadaļā Iepirkumi. Iepirkums tika izsludināts arī starptautiski.

Jāņem vērā fakts, ka jau vairākus gadus stikla zušu tirgū pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, starptautiskajiem uzņēmumiem ir daudzgadu pasūtījumi un saistības, kā rezultātā potenciālo pretendentu atsaucība institūta organizētajā tirgus izpētē un iepirkumā bija neliela.

Institūts iepirkumu veica Lauku Atbalsta Dienesta (LAD) iesniegtā projekta ietvaros. 2013.gadā paaugstināta institūta "BIOR" darbinieku kompetence. Aprīļa mēnesī institūta darbiniekiem, kas iesaistīti iepirkuma organizēšanā, tika veiktas apmācības, sadarbojoties ar KNAB un Iepirkumu uzraudzības biroju. 2013.gadā arī pilnveidota iepirkumu komisijas izveidošanas un lēmumu pieņemšanas kārtība. Stikla zušu iepirkums Latvijā tiek veikts kopš 2011.gada, lai saglabātu zušu populāciju un nodrošinātu Latvijas nacionālā zušu krājuma pārvaldības plāna izpildi.

BIOR, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts

x

Paroles atgadināšana