Jaunumi ekonomikā

SEB līzinga ņēmēju aktivitāte lauktehnikas modernizācijā pieaugusi par 29%

Kristīne Martinsone, SEB banka
13.03.2014

Lauksaimniekiem pavasaris naudas ziņā ir vispieticīgākais, bet veicamo darbu ziņā - visaktīvākais, tāpēc daudzi lauksaimnieki ar nepacietību gaida jaunās Lauku atbalsta programmas atvēršanu šī gada otrajā pusē, kas sola lielāku finansējuma apjomu un darbojas kā papildu stimuls lauksaimniecības tehnikas iegādei līzingā. Apzinoties finansējuma apgūšanas reālos termiņus, SEB līzings paredz, ka izjūtamu subsīdiju ietekmi līzinga tirgū varēs vērot tikai, sākot ar nākamo gadu.

Zemkopības ministrijas Lauku attīstības fondu atbalsta vadītāja Ineta Stabulniece: "Visu iepriekšējā perioda finansējumu mēs esam jau apstiprinājuši, proti, 2007. - 2013. gadam Latvijas lauksaimniekiem un lauku teritorijām piešķirtais finansējums ienāca 1.3 mld eiro apmērā. Šobrīd jaunā Lauku atbalsta programma ir nosūtīta Eiropas Komisijai un šī gada otrajā pusē plānojam uzsākt finansējuma apgūšanu nākamajam periodam. Esam gandarīti, ka jaunajā periodā finansējums paredzēts lielāks - 1.5 mld eiro apmērā, turklāt lauksaimnieku naudu plānots dalīt pa saimniecības lieluma grupām, nevis pa reģioniem kā tas bija līdz šim. Mēs uzskatām, ka šāds dalījums nodrošinās līdzekļu pieejamību mazajām saimniecībām, kurām līdzekļu apgūšana norit lēnāk nekā lielajām saimniecībām."

Viens no būtiskākajiem atbalsta veidiem lauksaimniekiem ir lauktehnikas finansēšana - SEB līzinga izsniegtais finansējums dažāda veida lauksaimniecības tehnikas iegādei 2013. gadā veido piekto daļu jeb 16 miljonus no kopējā jaunizsniegtā līzinga finansējuma. Izanalizējot SEB līzinga jaunizsniegto finansējumu, vērojama tendence - ja SEB līzings izsniegtais kopējais jaunā finansējuma apjoms 2013. gada laikā nav būtiski mainījies, salīdzinot ar 2012. gadu, tad darījumu skaits ir pieaudzis vairāk nekā 10%. Savukārt SEB līzinga piešķirtais finansējums lauksaimniecībai uzrāda pieaugumu par 29% gan finansējuma apjomam un 14% darījumu skaita ziņā.

SEB līzings vadītāja Nellija Kočanova: "Šī atšķirība varētu būt skaidrojama ar ES līdzfinansējumu - lai arī 2013. gadā ES finansējuma pieejamība ir bijusi salīdzinoši ierobežota, lauksaimniecība attīstās un zemnieki turpina ieguldīt lauksaimniecības tehnikas modernizācijā, izmantojot pieejamās finansējuma iespējas. Redzot, cik lielā mērā ES līdzfinansējums iet kopsolī ar lauksaimniecības līzinga tirgu, ir apsveicama Zemkopības ministrijas gatavība savlaicīgi veikt visus nepieciešamos priekšdarbus, lai pēc iespējas ātrāk uzsāktu līdzekļu piešķiršanu lauksaimniekiem, tiklīdz būs saņemta zaļā gaisma no Eiropas Komisijas. Tomēr apzinoties finansējuma apgūšanas reālos termiņus, pieļaujam, ka izjūtamu subsīdiju ietekmi līzinga tirgū varēs vērot, sākot ar nākamo gadu."

Neatkarīgi no tā, vai zemnieku saimniecība nodarbojas ar graudaugu un rapšu audzēšanu vai liellopu uzturēšanu, daudzas tehnikas vienības - kombaini, kravas vilcēji un lauksaimniecības tehnikas agregāti nes peļņu, ja tie strādā. Uzsākot intensīvu darbu pavasarī, palielinās risks lauksaimniecības spectehnikai. AAS Balta dati liecina, ka šādas tehnikas remonta gadījumā vidējā atlīdzība veido 4121 EUR, bet tehnikas pilnas bojāejas gadījumos atlīdzības summa sasniedz pat EUR 200 000.

BALTA Atlīdzību direktors Ingus Savickis: "Kā liecina AAS BALTA dati, lauksaimniecības tehnika dažādos negadījumos visbiežāk cieš tieši tās intensīvās lietošanas laikā. Apdrošināšanas gadījumu pieteikumu skaits strauji sāk palielināties līdz ar pirmajiem sējas darbiem, sasniedzot lielāko pieteikumu skaitu ražas novākšanas laikā. Būtiski, ka lauksaimniecībā strādājošajiem ir svarīgi, ne tikai saņemt kompensāciju, iestājoties apdrošinātajam riskam, bet arī turpināt iesāktos darbus. Tāpēc BALTA SEB Līzinga klientiem nodrošina īpašu apdrošināšanas pakalpojumu, kur papildus apdrošinātā riska nodarīto zaudējumu kompensācijai ir iekļauta arī spectehnikas aizvietošanas izdevumu kompensācija."

EB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina klātesamība 20 pasaules valstīs. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu:www.sebgroup.com.

SEB banka

x

Paroles atgadināšana