Viedokļi

Edgars Ruža: situācija atgādina gaisa balonu, kurš tiek pūsts un neizbēgami vienā mirklī plīsīs

Edgars Ruža, "Latraps" izpilddirektors, Leta-Nozare
10.08.2010

Graudu cenas varētu pieaugt  pat līdz 60%, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pauž lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

Cenu pieaugums graudu tirgū radies ne tikai Krievijas sausuma ietekmē, bet arī, pateicoties dabas kaprīzēm Kanādā, Austrālijā, Argentīnā un citur pasaulē. Tomēr pasaulē situācija graudu nozarē nav tik slikta, kā tas atspoguļojas graudu cenās. Diemžēl lielākajās pasaules biržās ar svarīgāko izejvielu - graudiem patlaban noris spekulantu spēlītes, mēģinot uzminēt tendences un vadot procesu sev vēlamajā virzienā.

Tiesa, Krievijā valda anomāls karstums, kas katastrofāli ietekmē ražas. Tomēr jāatceras, ka Krievija nebūt tik sen neeksportē savus graudus un to dara tikai dažus pēdējos gadus. Pamatojoties uz iepriekšējo gadu netradicionāli lielajām ražām, Krievija (un arī Ukraina) pārlieku optimistiski sāka raudzīties uz tirgu un pārdeva savus graudus iepriekšējo gadu apjomos, taču laika apstākļi ieviesa savas korekcijas, un iznākumā šogad konstatēts, ka lieku graudu vairs nav. Līdz ar to tika pasludināts "force major" stāvoklis un izsludināts premjera Putina lēmums no 15. augusta graudu eksportu pārtraukt.

Diemžēl augustā vien Krievija jau pārdevusi piecus miljonus tonnu graudu, tagad līgumi tiek lauzti, graudus vairāk nepiegādā, savukārt tie, kas graudus jau nopirkuši tālākai pārdošanai, to nevar izdarīt, jo uz viņiem Putina lēmums neattiecas. Tas grauj visu graudu aprites sistēmu pasaulē  un lielie graudu tirgotāji patlaban izmisīgi meklē graudus, lai nosegtu līgumus. Spekulanti to labi zina, tādēļ "bīda" augšā cenas. Pastāv iespējamība, ka cenu kāpums varētu turpināties, ja Maskavas pēdās ies Kijeva un Minska, un cenas var palekties vēl par 20%, kopumā sasniedzot 60% kāpumu.

Vai šis varētu būt izdevīgs brīdis Latvijas lauksaimniekiem, lai piedāvātu savus graudus par attiecīgu cenu?

Latvija šajā tirgū ir niecīgs spēlētājs. Tomēr globālajā tirgū esam un mūsu cenas tāpat ietekmē gan Krievijas lēmumi, ugunsgrēki, gan spekulantu darbība. Zemnieks patlaban ir izdevīgā situācijā, jo cena patiešām iet augšup - pirms mēneša nevienam pat sapņos nerādījās, ka varētu būt tādas cenas kā patlaban. Ja pirms diviem mēnešiem kviešu cena biržā bija 140 eiro jeb 80 lati tonnā iekšējā tirgū, tad tagad tie ir attiecīgi 230 eiro jeb 145 lati par tonnu! Saprātīga cena būtu ap 90 līdz 100 latiem par tonnu, jo, lai cik paradoksāli nebūtu, pat šodienas situācijā neviens nav laimīgs. Zemnieks, vakar pārdevis graudus, šodien ir satriekts, jo cena atkal ir augstāka, tātad - varbūt rīt būs vēl lielāks kāpums? Ikdienas cenu svārstības rada tūkstošus latu negūtās peļņas, kas zemniekiem ir ļoti sāpīgi. Vienlaikus neviens nezina, kas notiks tuvākajās dienās - varbūt cena kritīs lejup.

Manā izpratnē situācija atgādina gaisa balonu, kurš tiek pūsts un neizbēgami vienā mirklī plīsīs, bet to brīdi neviens nevar prognozēt, toties skaidrs, ka tas sagādās nopietnas galvassāpes gan lauksaimniekiem, gan graudu uzpircējiem.

Vieni no lielākajiem graudu patērētājiem ir Tuvie Austrumi, kas var atļauties maksāt par graudiem, tikmēr citi lielākie patērētāji - Āfrika, Ķīna šīs cenas vairs nespēj "sagremot". Jo vairāk ceļas cenas, jo mazāk spēj nopirkt. Līdz ar to, pēc lielā cenu kāpuma būs kritums, gluži tāpat kā 2008. gadā, jo graudu uzpircēji un pārstrādātāji patlaban cieš lielus zaudējumus un tos kaut kādā veidā vajadzēs nosegt.

Vai graudu cenu kāpums ietekmēs miltu un maizes cenas?

Tas atkarīgs no tā, cik ilgi turēsies augstās cenas. Ja graudu cenas slīdēs lejup, iespējams, pārstrādātāji izmaksas spēs kaut kā kompensēt, bet, ja cenu augšupeja turpināsies vēl nedēļu, tad miltu izstrādājumu un maizes cena noteikti kāps. Lai gan maiznieki atzīst, ka graudu cenas sastāda ne jau to lielāko daļu maizes cenā, lielāku iespaidu atstāj elektrības un degvielas tarifu kāpums. Daudz sāpīgāk graudu cenas atsauksies uz lopkopjiem. Jau šobrīd cūkkopji un putnkopji uztraucas, vai nebūs jālikvidē ganāmpulki, jo barība ir par dārgu.

Visu interviju ar Edgaru Ružu lasiet "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi. Intervijas".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana