Viedokļi

Ražotāji: Neizbēgamais maizes cenas pieaugums būs atkarīgs ne tikai no graudu sadārdzināšanās

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
11.08.2010

Maizes cenu gaidāmais pieaugums būs atkarīgs ne tikai no graudu cenas pieauguma, bet to veidos visu izejvielu izmaksu summēšanās, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja aptaujātie maizes izstrādājumu ražotāji.

"Apmēram 30% no maizes cenas veido izejvielas, energoresursi, transports, darbaspēka izmaksas, veikalu uzcenojums un nodokļi, turklāt katras pozīcijas kāpums ietekmē izstrādājuma cenu. Tā gāzes cenu kāpums šogad ir bijis ievērojams - kopš marta dabasgāzes cenas palielinājums ir tuvu 50%, arī degvielas cenu kāpums šogad sasniedzis 13%, un tas viss ietekmē produkta cenu," norādīja SIA "Fazer maiznīcas" izpilddirektors Ivars Skrebelis.

"Daļai maizes ražotāju noslēgti ilgtermiņa iepirkuma līgumi ar dzirnavniekiem par miltu iegādi, bet jaunās miltu iepirkumu cenas būs tikai rudenī, tādēļ patlaban ir grūti prognozēt cenu kāpumu santīmos vai procentos, jo nezinām, cik liels būs miltu cenu kāpums. Taču, visticamāk, varam sagaidīt, ka maizes cenas šoruden palielināsies," skaidroja vadītājs.

Skrebelis akcentēja, ka pēdējā gadā laikā maizes cenas ir samazinājušās par vairāk nekā 10%: "No patērētāju viedokļa raugoties, tas ir labi, tomēr reti kurš aizdomājas, ko tas nozīmē maizniekiem. Šie procesi - izejvielu un energoresursu cenu kāpums un maizes cenu samazinājums - ilgtermiņā negatīvi ietekmē maizes nozarē strādājošos uzņēmumus. Tie nespēj investēt attīstībā, un dažiem tas nozīmē pat darbības apturēšanu, kā, piemēram, Ventspils maizniekam, kam nesen pasludināta maksātnespēja".

Arī AS "Maiznīca Dinella" komercdirektors Juris Užulis atzina, ka pēdējā pusgada laikā sadārdzinājusies virkne izejvielu. "Nezinu, kādēļ publiskajā telpā akcentē tikai graudu cenu pieaugumu un nerunā par citām pozīcijām - dārgāks kļuvis gan cukurs, margarīns, arī degviela un gāze. Plānojam paaugstināt vairāku izstrādājumu cenas, bet konkrētāk varēsim runāt tikai septembrī. Tik vienkārši "spēlēties" ar cenām nedrīkstam kaut vai tādēļ, ka ar veikaliem noslēgtajos līgumos esam vienojušies par cenu izmaiņu noteikumiem. Turklāt pēkšņs cenu paaugstinājums nebūs godīgs pret pircējiem," sacīja Užulis.

Savukārt AS "Hanzas Maiznīca" tirdzniecības direktors Edijs Vegners norādīja, ka patlaban uzņēmums visai piesardzīgi vēro graudu cenu pieauguma tendences un analizē iespējamos attīstības scenārijus.

"Graudu cenu pieaugumam nav īsta seguma un notiek procesa dramatizēšana. Protams, šiem notikumiem ir objektīvs iemesls - bargā ziema, pavasara plūdi, karstā vasara utt. Tomēr līdzīgi notikumi tika novēroti 2008. gada biržas spekulācijās. Protams, ja graudu cenas ilglaicīgi būs augstas, tas var ietekmēt miltu cenas un, iespējams, pieaugs arī maizes cenas," sacīja Vegners, piebilstot, ka cenu pieaugumu šī brīža tirgus un ekonomiskajos apstākļos jāuztver piesardzīgi, jo "maizes tirgū valda liela konkurence, bet lielākai daļai pircēju ienākumi nav pieauguši".

Tikmēr Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs sacīja, ka maizes cenas noteikti pieaugs, tomēr patlaban par konkrētiem procentiem runāt pāragri: "Katrā ziņā dubults pieaugums nebūs. Kviešu cena ir augusi par apmēram 30%, arī rapši kļuvuši dārgāki, bet bez šīs taukvielas baltmaizes cepšanā nevaram iztikt. To, cik maksās maize no jaunā maluma miltiem, varēsim pateikt tikai septembra sākumā - pēc jaunā maluma miltu iepirkšanas".

Arī AS "Rīgas Dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons "Nozare.lv" atzina, ka graudu cenām turpinot augšupeju, miltu cena jau rudenī, visticamāk, pieaugs par vairāk nekā 30%. "Graudu pārstrādes uzņēmumi nevarēs izlīdzināt cenu sadārdzinājumu. Turklāt cena kāpusi ne tikai graudiem, bet arī elektroenerģijai un degvielai, kas atstās ietekmi uz kopējo cenu līmeni graudaugu produktiem. Tomēr precīzāk cenu līmeni varēsim vērtēt tad, kad būs noslēgusies graudu pieņemšana, jo patlaban tā ir tikai sākumposmā un graudu cenas pasaules biržās un līdz ar to arī Latvijā mainās ļoti dinamiski."

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana