Viedokļi

LPSC: Piena cenas Latvijā un Baltijā ir sasniegušas Eiropas līmeni

Leta-Nozare
17.09.2010

Piena cenas Latvijā un Baltijā kopumā jau ir sasniegušas Eiropas līmeni, pašreizējā piena litra pašizmaksa ir 10-14 santīmi, - LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" sacīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Pārējā summa virs šiem 10-14 santīmiem par piena litru ir zemnieka peļņa, sacīja Šolks.

Ik dienu Latvijā pārstrādā 1700 tonnas piena, vēl 550 tonnas tiek sūtītas pārstrādei uz Lietuvu. Viņš piekrīt, ka Latvijā varētu pārstrādāt arī šo piena daudzumu un arī tad pārstrādes uzņēmumi nebūtu pilnībā noslogoti.

Viņš vairākkārt uzsvēra, ka Latvijā piensaimniecības attīstību kavē lielā piensaimnieku sadrumstalotība, 38 piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā ir daudz, - vēl vienas piena pārstrādes rūpnīcas celtniecība Latvijā būtu neprāts.

Latvijā ir reģistrēti 38 piena pārstrādes uzņēmumi, no kuriem reāli darbojas 19, no tiem 16 ir LPCS biedri.

Pieprasījums pēc piena produktiem pasaulē ir palielinājies, līdz ar to pašlaik ir lieliska iespēja attīstīt to eksportu no Latvijas, sacīja LPCS valdes priekšsēdētājs. Uzņēmuma eksportspēja būtu viens no faktoriem, lai saņemtu Eiropas fonu finansējumu piensaimniecības attīstības projektu atbalstam.

Jau vairākkārt ziņots (sk. arī rakstu http://www.agropols.lv/?menu=82&newsid=93998), ka vairāk nekā gada laikā piensaimnieki nespēj vienoties par Eiropas Savienības (ES) piešķiro deviņu miljonu latu atbalsta izmantošanu.

Šolks uzskata, ka 50% šī finansējuma būtu jāpiešķir lauku saimniecību modernizācijai, 50% - jāsadala vismaz vienu miljonu eiro vērtiem projektiem, kas vērsti uz uzņēmuma attīstību, eksporta veicināšanu.

Viņš uzskata, ka šādus projektus var realizēt jebkurš piena pārstrādes uzņēmums, kas pārstrādā kaut vai 10 - 20 tonnas piena dienā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana