Viedokļi

Jaunā piena pārstrādes uzņēmuma aprises vēl neskaidras

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
06.10.2010

Jaunā piena pārstrādes uzņēmuma aprises vēl ir neskaidras, un vieta rūpnīcas būvniecībai vēl tiek meklēta, tomēr projekta īstenotāji būvniecības darbus cer sākt nākamā gada vidū, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja SIA "Latvijas Piensaimnieks" direktors Raimonds Freimanis.

Kā ziņots, 28. septembrī valdībā tika apstiprināti grozījumi programmā "Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana", paredzot, ka uz Eiropas Ekonomikas atveseļošanās plāna naudu, aptuveni 5,2 miljoniem latu, varēs pretendēt juridiska persona, ja vismaz 51% tās daļu, akciju vai paju pieder vienam vai vairākiem piena kooperatīviem, kas apvieno piena ražotājus. Projektu izstrādei un iesniegšanai Lauku atbalsta dienests atvēlēs aptuveni divus mēnešus, savukārt projektus vērtēs trīs mēnešus. Līdz ar to savu projektu jaunas piena pārstrādes rūpnīcas realizācijai varēs iesniegt arī piena kooperatīvu apvienības "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS" jeb SIA "Latvijas Piensaimnieks", kas līdz šim izrādīja vislielāko interesi par šo atbalsta pasākumu (sk. rakstu).

Kā norādīja Freimanis, jaunā piena pārstrādes rūpnīca darbu varētu sākt 2011. gada beigās vai 2012. gada sākumā. Neatklājot projekta izmaksas, Freimanis sacīja, ka patlaban tiek pētīti iekārtu piedāvājumi, bet precīzāka informācija par investīciju apjomu būšot novembrī.

"Piena pārstrādes rūpnīca ražos sieru, krējumu, sviestu un, iespējams industriālu iebiezināto pienu. Tas nebūs kādreizējais Rēzeknes piena kombināta ražojuma līdzinieks, bet gan industriāls produkts - piena izejviela, ko piena kombināti izmanto tālāk produkcijas ražošanai. Tas nav produkts mazumtirdzniecībai un patēriņam un par tā ražošanu gala lēmums vēl nav pieņemts," sacīja Freimanis.

Jautāts, kā jaunā rūpnīca, kas būs 39. piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, varētu ietekmēt nelielo Latvijas tirgu, Freimanis norādīja, ka Latvijā ir tikai trīs lielas rūpnīcas - "Valmieras piens", "Rīgas Piena kombināts", "Preiļu siers" - un divas nedaudz mazākas - "Rīgas piensaimnieks" un "Tukuma piens".

"Pārējie piena pārstrādes uzņēmumi darbojas vairāk ar nišas un segmentu produktiem, tāpēc nedomāju, ka sašķelsim tirgu," sacīja Freimanis, atzīstot, ka lielākajiem pārstrādātājiem varētu traucēt konkurence piena iepirkumā. "No pārstrādātāju puses nemitīgi tiek uzsvērts, cik nevalstiski un nesaimnieciski ir pienu izvest no Latvijas. Mūsu projekta gadījumā šī problēma tiek atrisināta un dienā 250 līdz 300 tonnas no Latvijas zemniekiem iepirktā piena tiks pārstrādātas tepat Latvijā."

Jau iepriekš ieceri būvēt jaunu piena pārstrādes rūpnīcu nosodīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības priekšsēdētājs Jānis Šolks.

"Patlaban konkurence esošo piena pārstrādes uzņēmumu starpā ir ļoti asa, tāpēc jauna, uz ekskluzīviem noteikumiem radīta uzņēmuma izveide tikai vājinās jau tā sadrumstaloto nozari. Tiks radīts izejvielas deficīts, kas samazinātu pārējo piena pārstrādes uzņēmumu ražošanas apjomu, kā arī piena deficīta apstākļos, ceļoties izejvielas cenai, sadārdzinātu produkciju. Tas būtu nepatīkams fakts vietējā tirgū, bet absolūti iznīcinošs produkcijas eksportam," uzskata Šolks, piebilstot, ka ne savienība, ne lielie piena pārstrādes uzņēmumi "nav pret kooperatīviem, taču uzskatām par nepārdomātu un bezatbildīgu šajā situācijā piešķirt līdzekļus pilnīgi jauna uzņēmuma celtniecībai".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana