Viedokļi

Ekonomists: Lauksaimniecība no hobija pārvēršas par labu biznesu

Daiga Grūbe, Nac.ag. LETA
23.03.2011

Pirms pāris gadiem lauksaimniecība tika uzskatīta par hobiju, taču patlaban tā ir kļuvusi par labu un ienesīgu biznesu, žurnālistiem norādīja "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņaprāt, ņemot vērā arvien pieaugošo pieprasījumu pēc pārtikas un pasaules iedzīvotāju skaita pieaugumu, Latvijai paveras ļoti labas iespējas lauksaimniecībā, tāpēc ir jādomā, kā šo jomu attīstīt un izmantot patlaban vēl neapstrādātās zemes.

Vienlaikus Gašpuitis akcentēja, ka liels izaicinājums ir cenu politika un izmaksas un, lai Latvijas lauksaimnieki saglabātu savu konkurētspēju, cenas jāspēj noturēt vismaz Lietuvas līmenī, kur lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozare pašlaik ir attīstītāka un efektīvāka.

Ekonomists uzskata, ka lauksaimniecības attīstība ja ne ilgtermiņā, tad īstermiņā noteikti būtu arī labs risinājums bezdarba problēmām, īpaši reģionos.

Gašpuita skatījumā, būtu nepieciešama koordinējošo mehānismu izveide, lai no mazajiem lauksaimniekiem ievāktu produkciju un to jau lielākos apjomos nogādātu ražotājiem vai nu Latvijā, vai citās valstīs. Viņaprāt, tieši apjomu trūkums patlaban traucē veiksmīgāk strādāt lauksaimniekiem, tāpēc nepieciešama lielāka koordinācija un kooperācija viņu vidū.

Skeptiski viņš raudzījās uz iespējamību, ka Latvijas pārtikas rūpniecībā ienāks lielas investīcijas un tiks attīstīta ražojošā puse, tāpēc viņš aicināja cilvēkus lūkoties uz alternatīvām un audzēt tādus produktus, kur nav nepieciešamas lielas investīcijas, bet ir vajadzīgas zināšanas.

Viņaprāt, mazajiem lauksaimniekiem vai cilvēkiem, kuri patlaban tikai lūkojas pēc jaunām idejām un iespējām sava biznesa izveidē, perspektīvi ir lūkoties uz dažādiem nišu produktiem un netradicionālajām kultūrām, piemēram, sparģeļiem.

Turklāt viņš arī atgādināja, ka ne tikai eksportā, bet arī vietējā tirgū lauksaimniekiem vēl ir iespējas plašāk realizēt savu produkciju, jo Latvijas iedzīvotāju patēriņa grozā pārtika patlaban veido nozīmīgu īpatsvaru jeb aptuveni 14%.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana