Viedokļi

Uzņēmējs: Pārsteidzīgi vietējo politiķu paziņojumi par sankcijām pret Krieviju pārtikas ražotāju centienus "aizslaucīs pagultē"

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
17.03.2014

Nepārdomāti Latvijas politiķu izteikumi saistībā ar Eiropas Savienības (ES) iespējamām sankcijām pret Krieviju kaitē Latvijas pārtikas ražotāju biznesam un neatbilst valsts ekonomikas interesēm, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina uzņēmēju kluba "Rīgas marka" valdes loceklis un projekta "Rižskij dvorik" Krievijā attīstītājs Normunds Štāls.

"Patlaban notikumi Krievijā un Ukrainā biznesu jūtami neietekmē, tomēr ilgtermiņā tas var notikt. Tagad galvenais - kamēr ES dalībvalstis nav noteikušas sankcijas, vietējiem politiķiem nav jāskrien vilcienam pa priekšu ar pārsteidzīgiem paziņojumiem. Uzņēmēji par saviem līdzekļiem un minimālu valsts atbalstu gadiem ilgi strādājuši pie attiecību nodibināšanas ar Krieviju, tikmēr atsevišķu vietējo politiķu izteikumi var visus centienus "aizslaucīt pagultē"," brīdināja Štāls.

Viņš arī atzina, ka apšauba iespēju, ka sankcijas patiešām varētu tikt noteiktas. "Vācijā vien rindā uz Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas muitas ūnijas sertifikātiem gaida 600 uzņēmumu, kas attiecīgi nozīmē vismaz desmit miljonus eiro par dokumentāciju. Šis ir milzīgs tirgus, kurā politiķi nez vai varētu ņemt virsroku."

Jautāts, vai sankciju gadījumā Latvijas ražotāji varētu ātri pārorientēties uz citiem tirgiem, viņš atbildēja noliedzoši.

"ES tirgus ir pārāk piesātināts, un ļoti augstā līmenī darbojas vietējais protekcionisms. Lai gan oficiāli tas it kā nav atļauts, tomēr katra valsts ļoti labi aizsargā vietējos ražotājus - gan ar zemu pievienotās vērtības nodokli pārtikai, gan citiem mehānismiem. Latvijas produkti uz vietējo fona ir pārāk dārgi. Protams, meklējam jaunus tirgus, tomēr labākā iespēja joprojām ir austrumu kaimiņi," sacīja Štāls.

Tāpat viņš sacīja, ka aprīļa vidū Briselē tiek plānots pasākums, kur, demonstrējot Latvijas pārtikas ražotāju produkciju, tiks meklēti alternatīvi tirgi. "Briselē tiks rīkots pasākums - kontaktbirža, kur tiks demonstrēta produkcija. Plānots, ka uz Briseli ar Rīgas domes atbalstu dosies vairāk nekā 20 eksportējošo uzņēmumu pārstāvji, kuri meklēs sadarbības partnerus," sacīja uzņēmējs.

Kā ziņots, preču zīme "Rīgas marka" 2012.gadā oficiāli reģistrēta kā Rīgas pilsētai piederoša preču zīme, ko piešķir augstas kvalitātes produktiem. Produkcija ar šo zīmi Krievijā tiek pozicionēta Latvijas ražojumu stendā "Rižskij dvorik". Šo projektu realizē Latvijas un Krievijas kopuzņēmums "Assol un partneri", tirdzniecības tīkls "Alije Parusa" un uzņēmumu grupa "PIR".

Specializētajos tirdzniecības stendos pircējiem tiek piedāvāti pārtikas produkti no tādiem ražotājiem kā AS "Rīgas piena kombināts", AS "Valmieras piens", SIA "Grāvendāle", SIA "Lāču maize", SIA "Saldus pārtikas kombināts", SIA "Simeks", SIA "Venden", SIA "Royal berry", SIA "Karaliskie kārumi", SIA "Rockberry", SIA "Latteps Ecofood", SIA "Emīls Gustavs šokolāde", SIA "Kolumbija", SIA "Brīvais vilnis", SIA "Ronda", SIA "Sabiedrība IMS", AS "Latfood", SIA "Spilva", SIA "Pure food", SIA "Dimdiņi", AS "Latvijas balzams", SIA "Pure Chocolate" un citi.

Jau vēstīts, ka ES augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone šodien paziņojusi, ka ES ir jāatbild uz pretlikumīgo "tā dēvēto referendumu" Krimā un jāsūta "spēcīgākie iespējamie signāli" Krievijai, lemjot par sankciju noteikšanu.

Eštone aicināja Krieviju vēlreiz tikties ar Ukrainas līderiem un sākt dialogu ar viņiem, lai pēc iespējas ātrāk mēģinātu mazināt spriedzi šajā situācijā. Tiesa, vienlaikus ES augstā pārstāve norādīja, ka līdz šim nav redzējusi ne mazāko pazīmi tam, ka kaut kas tāds notiktu.

Jau vēstīts, ka svētdien Krimā notikušajā referendumā atbilstoši galīgajiem rezultātiem 96,77% tā dalībnieku nobalsojuši par pussalas pievienošanu Krievijai.

Sagaidāms, ka ES pirmdien noteiks sankcijas Krievijai, to sodot par iecerēto Krimas aneksiju.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana