Viedokļi

Dāņu cūkaudzētājs: Nākotnē izdzīvošanas iespējas būs tikai lielajiem cūku kompleksiem

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
30.06.2014

Cūkkopības nozare joprojām ir perspektīva, tomēr izdzīvošanas un biznesa izredzes ir tikai lielajām saimniecībām, kurās to īpašnieki garantē stingrus biodrošības pasākumus slimību profilaksē un apkarošanā, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina dāņiem piederošā cūkkopības nozares uzņēmuma SIA "Gaižēni" valdes loceklis Alekss Rasmusens.

"Latvijā ir milzīgs skaits mazu saimniecību, kas audzē pāris cūkas pašpatēriņam, bieži vien tās nereģistrējot un pārāk "neiespringstot" par biodrošību un sanitārajiem jautājumiem. Ja situācija ar Āfrikas cūku mēri, kā arī klasisko cūku mēri pasliktināsies, šīm saimniecībām būs grūti, kā jau, starp citu, jebkurai ražotnei, kas strādā zem pašizmaksas. Nākotnē izdzīvošanas iespējas būs tikai lielajām saimniecībām," sacīja Rasmusens.

"Cūku mēris nav nekāds jaunums, nopietni audzētāji gadiem ilgi rēķinājās, ka agri vai vēlu kaite ienāks arī Latvijā, līdz ar to rūpējas par biodrošību fermās, lai pēc iespējas samazinātu slimības riskus. Pēdējā brīdī jau par vēlu kaut ko darīt. Turklāt nevar gaidīt, ka valsts atrisinās visas problēmas, cūku audzētājiem pašiem laicīgi jārūpējas par savu biznesu," norādīja uzņēmējs.

Jautāts par iespēju, ka Eiropas Savienība varētu aizliegt cūkgaļas importu no Latvijas, viņš norādīja, ka šī iespēja ir maz ticama.

"Gan Lietuvā, gan Polijā jau ir bijuši saslimšanas gadījumi, tomēr tirgus neapstājās, jo cūkgaļas pieprasījums Eiropā joprojām pārsniedz piedāvājumu. Atsevišķas fermas, protams, bankrotēja, izdzīvoja stiprākie, bet nekādi satricinājumi nebija, un arī tagad nav pamats to gaidīt," sacīja Rasmusens.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par iespējām atjaunot cūkgaļas tirdzniecību uz Krieviju, viņš norādīja, ka šā gada laikā neesot nekādu cerību uz problēmas risinājumu.

"Tur joprojām nav nekādas skaidrības, lai gan Krievijā cūkgaļas katastrofāli trūkst un iepirkuma cena ir ļoti laba. Ja Latvijā gaļas realizācijas cena ir 1,20-1,30 eiro par dzīvsvara kilogramu, Krievijā šī cena ir dubultaugsta. Tikmēr Latvijas tirgus īpatnība ir tā, ka tas ir pārpludināts ar lēto Vācijas un Beļģijas gaļu, nedomāju, ka kaut kas mainīsies arī turpmāk," atzina "Gaižēnu" vadītājs.

Dāņiem piederošais uzņēmums ar vairāk nekā 30 000 dzīvnieku ir viens no lielākajiem cūku audzēšanas kompleksiem Latvijā. "Gaižēnu" peļņa pērn pārsniegusi vienu miljonu eiro, sasniedzot 1,180 miljonu rādītāju salīdzinājumā ar 992 379 eiro peļņu iepriekšējā gadā. Uzņēmuma apgrozījums 2013.gadā bijis 7,974 miljoni eiro salīdzinājumā ar 5,091 miljonu 2012.gadā.

Kā ziņots, šā gada 31.martā stājās spēkā Krievijas noteiktais aizliegums cūkgaļu saturošu gaļas izstrādājumu importam no Lietuvas un Polijas saistībā ar abu valstu teritorijā atklātajiem bīstamās kaites - Āfrikas cūku mēra - gadījumiem. Iepriekš šādu aizliegumu jau noteikusi Baltkrievija.

Iepriekš, janvārī, kad Āfrikas cūku mēris tika atklāts Lietuvas dienvidos, Krievija pārtrauca dzīvu cūku un cūkgaļas ievešanu no visas Eiropas Savienības.

Kā jau vēstīts, 26. jūnijā PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Kā "Nozare.lv" norādīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, ja slimība izplatīsies, kas diemžēl ir ļoti iespējams, šādu zonu nāksies noteikt aizvien plašākā apmērā. "Lai gan par šo slimību zinājām jau sen un paspējām izstrādāt rīcības plānu, sērgas izplatība radīs ļoti lielus riskus gan zemniekiem, gan pārstrādātājiem, ja tādi būs inficētajā zonā," sacīja Balodis.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana