Viedokļi

Asociācija: Dezinfekcijas līdzekļi cūku mēra vīrusa iznīcināšanai ir pieejami

AgroPols
24.07.2014

Dezinfekcijas līdzekļi Āfrikas cūku mēra vīrusa iznīcināšanai ir brīvi pieejami diennakts laikā, tāpēc patiesībai neatbilst atsevišķos medijos nesen paustā informācija, ka Latvijā nav pieejami dezinfekcijas līdzekļi pret šo lipīgo dzīvnieku slimību, un, ka uz tā piegādi esot jāgaida pat divas nedēļas.

Kā norāda Māris Pāvilsons, Latvijas Veterināro zāļu lieltirgotāju asociācijas (LVZLA) valdes priekšsēdētājs, vismaz trijās asociācijas biedru uzņēmumu lieltirgotavās (Magnum veterinārija, Vet Line un Bebra serviss), kas darbojas arī šīs lipīgās slimības skartajos reģionos, ir iespēja izvēlēties trīs dezinfekcijas līdzekļus - Halamid, Intra Care - IntraMulti - Des GA un Virkon S, un pēc rēķina apmaksas 24 h laikā tos ir iespējams saņemt.

Šobrīd, strauji izplatoties ļoti bīstamajam un lipīgajam Āfrikas cūku mērim, daudzas saimniecības šīs slimības skartajos rajonos pašas, vēl negaidot slimības uzliesmojumu, sāk profilaktiskas darbības, tostarp - dezinfekciju. Kā piebilst LVZLA valdes priekšsēdētājs, iespējams, ka slimības skartās saimniecības nedomāja par regulāru dezinfekciju vai arī lietoja mazāk efektīvus preparātus. "Tas ir tāpat kā ar cilvēkiem: cik daudzi, tuvojoties, piemēram, gripas epidēmijai, aizdomājas par higiēnu, imunitātes stiprināšanu un profilaksi? Kad slimība ir mājā, tad jau ir jādzēš ugunsgrēks," piebilst M. Pāvilsons.

"Lopkopības ražošanas apstākļos, un ne tikai cūkkopībā, ļoti svarīga ir efektīva un nepārtraukta dezinfekcija. Vīrusu izraisītas slimības ne tikai var samazināt ienākumus, bet arī ietekmēt visu ražošanu. Labāk ieguldīt nelielas pūles un salīdzinoši nelielas izmaksas (cenas šiem preparātiem variē no 30 -140 eiro par iepakojumu) iespējamo risku novēršanā, nekā veikt ilgstošu un dārgu seku likvidāciju. Jo lielāka un intensīvāka kļūst lopkopība, jo lielāks kļūst "lipīgo" vīrusu izraisīto (jeb virulento) slimību risks. Labākais šāda riska novēršanas veids ir dezinfekcijas līdzekļi, kuru efektivitāte pret baktērijām, sēnītēm, sporām un vīrusiem ir jau pierādīta," saka Māris Pāvilsons.

Tāpēc svarīgi šos līdzekļus lietot gan jau slimības skartajās saimniecībās, lai novērstu turpmāku vīrusa izplatību, gan arī profilaktiski tajās saimniecībās, kuras nevēlas šādas slimības uzliesmojumu. Dezinfekcijas līdzekļi Halamid, Intra Care - IntraMulti - Des GA un Virkon S ir paredzēti arī cūku Āfrikas mēra vīrusu iznīcināšanai un der gan lietošanai dzīvnieku novietnēs, gan transportlīdzekļu dezinfekcijai, lopkopības ekipējuma un arī kāju vannām (apavu dezinfekcijai). Tie ir pieejami dažādās formās: pulverveida, šķidrā veidā, izsmidzināmi, gan arī kā putas, ir efektīvi jebkurā temperatūrā, organisko vielu klātbūtnē, arī cietā (jūras) ūdenī, droši ekipējumam, draudzīgi videi un dzīvniekiem.

Informācijai:

Par Latvijas Veterināro zāļu lieltirgotavu asociāciju: biedrība ir dibināta 2010.gada novembrī, apvienojoties 10 veterināro zāļu lieltirgotavām. LVZA galvenie mērķi ir veicināt godīgu konkurenci un legālu veterināro zāļu un produktu apriti Latvijā; pārstāvēt savu biedru intereses valsts un citās institūcijās; veicināt sadarbību starp asociācijas biedriem.

Āfrikas cūku mēris, tāpat kā klasiskais cūku mēris ir ļoti lipīga meža cūku un mājas cūku infekcijas slimība. Āfrikas cūku mēra straujā izplatība galvenokārt ir saistīta ar vīrusa augsto izturību ārējā vidē un gaļas produktos, kur tas var saglabāties pat līdz gadam (piem., sasaldētā gaļā --vairākus gadus, sālītā gaļā - līdz 310 dienām, žāvējumos - līdz 6 mēnešiem, augsnē - vairāk nekā 6 mēnešus, dzīvnieku līķos - līdz 2 mēnešiem). Šī iemesla dēļ vislielākais drauds meža un mājas cūkām ir cilvēks, kas neapzināti var izplatīt vīrusu lielos attālumos ar inficētu gaļu, gaļas produktiem, t.sk. medījumu gaļu un trofejām. Vīruss iet bojā karstuma ietekmē - jau +70C temperatūrā. Vīrusu iznīcina arī dezinfekcijas līdzekļi.

Pirmos Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījumus konstatēja 26.jūnijā, Latgalē, un 2.jūlijā valdība izsludināja ārkārtējo situāciju šajā reģionā. 22.jūlijā pēc Āfrikas cūku mēra konstatēšanas arī Vidzemē, Valkas novadā, valdība ievērojami paplašināja teritoriju, kurā izsludināts ārkārtas stāvoklis - karantīnas un uzraudzības zona noteikta plašā Igaunijas un Krievijas pierobežas teritorijā. Pārtikas un veterinārais dienests noteicis dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus un citus pasākumus bīstamās slimības ierobežošanai. Āfrikas cūku mēra vīruss Latvijā apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 piemājas saimniecībās, ir iznīcinātas 185 mājas cūkas.

Informāciju sagatavoja Māris Pāvilsons, Latvijas Veterināro zāļu lieltirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana