Viedokļi

"Rīgas piensaimnieks": Veikalu cenām jākrīt solidāri ar piena iepirkuma cenām

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
13.08.2014

Lai gan Krievijas noteiktais piena produkcijas embargo rada problēmas pārstrādātājiem, tomēr situāciju ievērojami varētu atvieglot veikali, solidarizējoties ar pārstrādi un piena produktu cenas samazinot proporcionāli izejvielas cenas kritumam, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina uzņēmuma SIA "Rīgas piensaimnieks" valdes loceklis Nēme Jogi.

Viņš norādīja, ka situācija piena industrijā pēc Krievijas embargo noteikšanas nav dramatiska, jo uz kaimiņvalsti kopumā tiek eksportēti nepilni 10% no kopējā pārstrādātā piena daudzuma.

"Tas vairāk ir ideoloģijas, nevis biznesa jautājums. Savulaik, pirms 25 gadiem, piedalījāmies "Baltijas ceļā" un solījām, ka brīvības dēļ pacietīsim visu. Un kas notiek pašlaik? Skan tikai žēlabas par sankciju dēļ zaudētu peļņu, bet ideāli ir aizmirsti. Protams, no finansiālajiem zaudējumiem izvairīties nevarēs, bet - neko darīt, tā ir brīvības cena," sacīja Jogi.

Jautāts, vai galaproduktu cenas veikalos varētu samazināties, ņemot vērā, ka strauji veidojas svaigpiena pārprodukcija un krīt piena iepirkuma cena, viņš atbildēja noraidoši.

"Vēl pāragri par to spriest, tomēr domāju, ka šeit ir gadiem ilgusī problēma ar lielveikalu tīklu attieksmi. Kad krīzes gados mēs, ražotāji, bijām spiesti krasi samazināt piena produktu cenas un lūdzām to darīt arī veikalus, atbilde bija - nē, puiši, jūs varat samazināt, cik gribat, mēs savas cenas turēsim. Pagaidām veikali cenas nav mainījuši, tomēr būtu tikai godīgi, ja veikali būtu solidāri, rēķinātos ar ražotāju cenu samazinājumu un attiecīgi samazinātu arī cenas plauktos. Tad ražotājs var rēķināties, ka saasinātās konkurences apstākļos, kad veikalos ienāk un vēl vairāk ienāks lētākā produkcija no visas Eiropas, pircējs izvēlēsies vietējo preci," sacīja uzņēmējs.

Savukārt jautāts, kā vērtē kooperatīvu ideju būvēt jaunu rūpnīcu, kur varētu pārstrādāt "lieko" pienu un ražot piena pulveri, Jogi sacīja, ka tas būtu absurds.

"Viena jaunuzbūvēta rūpnīca Latvijā jau ir, bet tā nav sevi attaisnojusi ne vietējā, ne eksporta tirgos un strādā ar zaudējumiem. Vēl vienu būvēt būtu absurds," sacīja Nēme.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Ekonomikas ministrs atzīmēja, ka situāciju uz slikto pusi vērstu tas, ja, piemēram, sankciju sarakstā tiktu iekļauti arī dzērieni vai farmācijas ražojumi.

Visu interviju ar Nēmi lasiet biznesa portālā "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas" (http://www.nozare.lv/comments/item/133530CF-FC89-6C79-D1E9-92AF76DD38C2/).

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana