Viedokļi

Lauksaimnieki par graudu ražu un cenām

Sabīne Puķe, Līva Liepniece, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
28.08.2014

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs un LPKS "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons:

Šobrīd Vidzemē ir nokulti apmēram 2/3 platību, un, ja visu ražu izdosies novākt, tā noteikti būs lielāka nekā pagājušogad, taču lielākā problēma zemniekiem ir tikt tai pakaļ - kulšana nevar notikt dēļ lielajām lietavām. Līdz ar to, ievērojami krītas kviešu un miežu kvalitāte. Problēmas varētu sagādāt tas, ka šobrīd ir zemākās cenas pēdējo gadu laikā, jo divus gadus pēc kārtas pasaulē ir ļoti labas ražas. Šobrīd meklējam risinājumus, un patlaban cenšamies graudus netirgot.

Sandris Bēča, LPKS "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs:

Iepriekšējās nedēļās mūsu puse nepārtraukti lija, kaut kas tāds ļoti sen nebija piedzīvots ražas novākšanas laikā. Tagad dažu dienā, kad lietus uz brīdi bija pārstājis kaltes ir savestas pilnas ar slapjiem graudiem. Arī pie mums ir nokulta apmēram 2/3 ražas, bet diemžēl atlikušie graudi jau ir kļuvuši par lopbarību.

Edgars Ruža, LPKS "Latraps" ģenerāldirektors:

Zemgalē no graudaugiem ir nokulti apmēram 70%-80%, vēl palicis vasaras rapsis un pupas, kuras šogad sasētas vairāk. Līdz šim ir bijuši ļoti labas pārtikas kvalitātes graudi, un raža bijusi virs vidējā, priekš vasaras kviešiem pat vairāk nekā cerēts, kas gandrīz kompensē neveiksmi ar ziemājiem.

Taču Dienvidvidzemē un Latgalē laikapstākļu dēļ vasarāji ir praktiski nekulti. Brīdī, kad varēs sākt kult, graudiem diemžēl vairs nebūs pārtikas kvalitātes, tie būs kļuvuši par lopbarības graudiem. Taču lopbarības graudi Eiropā arī ir daudz, savukārt Krievijā, Ukrainā, Amerikā gaidāma laba raža, viens no visražīgākajiem, ja ne pats ražīgākais gads. Tas, protams, būtiski ietekmēs graudu cenas.

Juris Lazdiņš, biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs:

Šobrīd ir pāragri spriest par jauno graudaugu ražu, jo aptuveni 30% vēl atrodas uz lauka. Precīzus skaitļus un kopsavilkumu par ražu varēsim sniegt ātrākais tikai oktobra sākumā. Runājot par cenām, kviešiem un rapsim tā ir samazinājusies par 20%. Uzskatu, ka graudaudzētājiem šis ir izturības pārbaudes gads, kas aizsākās ar kailsala radītajiem zaudējumiem, kad sēklas materiālam bija augstākā cena pēdējos 100 gados, un šā brīža laikapstākļi, kuru ietekmē tiek kavēta gan kulšana un ziemas rapšu sēja, gan ar katru lietaino dienu samazinās graudaugu kvalitāte. Laikapstākļu ietekmē šobrīd nav iespējams vienmērīgi apstrādāt augsni ziemas kviešu sēšanai, tādēļ iesaku sagaidīt septembra sākumu, kad tiek solīti piemērotāki laikapstākļi.

Informāciju sagatavoja Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) sabiedrisko attiecību konsultante, Līva Liepniece, biedrības "Zemnieku saeima" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana