Viedokļi

Zemnieki: Patlaban piena nozare atgādina slimnieku reanimācijā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
28.08.2014

Lai gan valdības lēmums par sešu miljonu eiro piešķīrumu piensaimniekiem palīdzēs uzturēt saimniecību darbību, tas ir tikai vienreizējs atbalsts, kas kopumā neatrisinās sarežģīto situāciju saistībā ar Krievijas embargo, piena pārprodukciju un iepirkuma cenu kritumu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina aptaujātie zemnieki.

Kā norādīja zemnieku saimniecības "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis, papildu līdzekļu piešķīrums liecina par valdības operatīvo rīcību, tomēr vienreizējais atbalsts situāciju neatrisinās, un kopumā nozare atgādinot bezcerīgu slimnieku reanimācijas nodaļā.

"Notiekošo piena nozarē var salīdzināt ar reanimācijas nodaļu slimnīcā. Nozare atrodas komā un, piešķirot sešus miljonus eiro, tā tiek pieslēgta pie mākslīgās elpināšanas. Neviens nespēj atbildēt, vai mums tiks nodrošināts donors, tiks sagādātas zāles vai turpināsies nepilnvērtīga eksistēšana, līdz nozare ar kājām pa priekšu tiks iznesta no nodaļas," sacīja Cīrulis.

Viņš akcentēja, ka patlaban lauksaimniekiem ir vajadzīgs stabils tirgus, kur realizēt produkciju, jo "visi ļoti labi apzinās, ka problēmai nepieciešams risinājums ilgtermiņā".

Arī biedrības "Zemnieku saeima" valdes locekle un saimniecības "Robežnieki" saimniece Ieva Alpa-Eizenberga atzina, ka apstiprinātais valsts atbalsts tikai daļēji segs Krievijas pārtikas embargo radītos zaudējumus piensaimniekiem.

"Piemēram, manā saimniecībā ar atbalstu tiks nosegta aptuveni puse no viena mēneša zaudējumiem. Šobrīd neviens nevar paredzēt, cik ilga un dziļa būs šī krīze, tādēļ valdībai ir svarīgi apzināties, ka, ja situācija neuzlabosies, atbalsts lauksaimniekiem būs nepieciešams arī pēc tam," sacīja zemniece.

Kā ziņots, valdība vakar lēma, ka piensaimniecības nozare kā atbalstu ciltsdarbam tuvāko mēnešu laikā saņems 13,9 miljonus eiro par zaudējumiem saistībā ar Krievijas embargo. Iepriekš Zemkopības ministrijā veiktie aprēķini liecināja, ka šim nolūkam jānovirza 13,9 miljoni eiro, ko vairākkārt publiski apstiprināja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Atbalsts segs līdz 70% jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem. Lauku atbalsta dienests atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu, pamatojoties uz šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju, kas ir atbalsta pretendents, iesniegtajiem sarakstiem.

Piena pārprodukcijas un zemo iepirkuma cenu dēļ Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus, līdz ar to tiek plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistīto piena ražotāju palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana