Viedokļi

Par biedrības "Dzīvnieku brīvība" sižetu raidījumā "Nekā Personīgi" un iespējamiem labturības normu pārkāpumiem

AgroPols
27.11.2014

Komentāru sniedz Latvijas Zvēraudzētāju Asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa

Atsaucoties uz 23. novembra raidījuma Nekā Personīgi sižetu, Latvijas Zvēraudzētāju asociācija vēlas norādīt vairākas neprecizitātes, kas maldina ne tikai mediju pārstāvjus, bet arī visu sabiedrību. Vēlamies vērst mediju uzmanību un aicinām, lai informācija par zvērkopību Latvijā tiktu pasniegta objektīvi, balstoties uz patiesiem faktiem atbilstošiem esošai situācijai.

Latvijas Zvēraudzētāju Asociācijas, kā arī Dzīvnieku Brīvības prioritāte ir dzīvnieku labturība. Situācijā, ja ir aizdomas par labturības pārkāpumiem, nekavējoties ir jāvēršas atbildīgajās institūcijās - Pārtikas Veterinārajā dienestā vai Valsts vides dienestā. Rodas jautājums, kāpēc Dzīvnieku brīvība proaktīvi nav vērsusies atbildīgajās institūcijās uzreiz pēc šādu faktu konstatēšanas un kadru uzņemšanas, bet gan novilcinājuši šo ziņu izpaušanu mēneša garumā.

- Videosižetā tiek apgalvots, ka šie ir jauni, sensacionāli videokadri, kas uzņemti Latvijā, šā gada oktobrī. Vēlamies norādīt, ka materiāls ir samontēts no kadriem, kuri uzņemti dažādos gados un gadalaikos.

- Sižetā apspoguļotajā fermā ONYX, lapsas netiek audzētas. Latvijā ir tikai divas fermas, kurās tiek audzētas lapsas - SIA Gauja AB un Z/S Stirnas. Daļa no sižetā redzamo lapsu šķirnēm, Latvijā netiek audzētas.

- Daļa no video sižetā izmantotajiem kadriem ir filmēti krietni senāk nekā oktobrī. Tajā skaitā ūdens novietnes (dzirdnes) fermā ONYX, kas šobrīd jau kopš jūnija netiek izmantotas, bet to vietā jau kopš jūnija ir uzstādītas modernas elektroniskas automātiskās dzirdināšanas sistēmas.

Pēdējā gada laikā Gauja AB, Grobiņa fermās ir uzceltas jaunas, modernas dzīvnieku novietnes. Labturība tiek pastiprināti kontrolēta. Visās fermās notiek veterinārais darbs - dzīvnieku vakcinācija, asins analīžu pārbaudes vaislas ganāmpulkam. Dzīvnieki tiek pilnvērtīgi baroti 3x dienā. Tiem tiek nodrošinātas ar pakaišiem pilnas tīras migas.

Zvēraudzēšanas nozare Latvijā pastāv jau vairāk nekā 70 gadus. Dzīvnieku aizsardzības un labturības normu ievērošana ir audzētāju prioritāte, jo tā vistiešākajā mērā ietekmē biznesa rezultātus un produkcijas kvalitāti, tādēļ jau kopš dzimšanas dzīvnieki tiek aprūpēti un saņem pilnvērtīgu pārtiku un vitamīnus, kā arī tiek vakcinēti pret kažokzvēru slimībām. Gadījumos, kad tiek pamanīta dzīvnieka saslimšana, to ievieto karantīnas zonā, kur to individuāli apseko un aprūpē. Salīdzinājumam - fermā, kur mīt 30 tūkstoši zvēru, karantīnas izolatorā vidēji uzturas 3-4 zvēri.

Nozari regulē un pārbaudes veic šādas iestādes:

• Zemkopības ministrija;

• Pārtikas un veterinārais dienests pārbaudes veic divas reizes gadā un visos gadījumos, kad tiek saņemtas sūdzības par iespējamiem pārkāpumiem;

• Valsts vides dienests;

• Valsts ieņēmumu dienests;

• Atestēšanu veic Latvijas Zvēraudzētāju Asociācija;

• Kopenhāgenas un Helsinku kažokādas izsoles.

Komentāru sniedz Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs

Kažokzvēru nozare ir tāds pats bizness kā jebkura lauksaimniecības nozare, līdz ar to ir absurdi apgalvot, ka kāds savas saimniecības ietvaros veicinātu slimu, savainotu dzīvnieku turēšanu, kaitējot dzīvnieku labturībai un veselībai. Tas būtu ne tikai pret ētikas principiem, bet arī pret jebkura biznesa pamatprincipiem, jo šajā gadījumā gala produkts ir kvalitatīva kažokāda, savukārt neaudzējot zvēru pēc augstākajiem standartiem arī nevar iegūt kvalitatīvu produktu.

Šis apstāklis attiecas uz jebkuru no lauksaimniecības nozarēm - arī pienu un graudus nevar iegūt kvalitatīvus, ja saimnieks pēc augstākajiem standartiem neievēro labturības, augu sekas un fitosanitārās prasības.

Informāciju sagatavoja Aija Liepiņa, "Nords Porter Novelli".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana