Viedokļi

"Dobeles dzirnavnieks": esam godprātīgs nodokļu maksātājs un kategoriski iebilstam VID lēmumam

Maija Brikmane, Dobeles dzirnavnieks
11.03.2016

Dobeles dzirnavnieka valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils: "Nepieņemami, ka Latvijas uzņēmumiem jāmaksā ar savu reputāciju un nesamērīgu biznesa risku, jo valsts jau vairākus gadus nav spējusi sakārtot nodokļu iekasēšanas kārtību."

AS "Dobeles dzirnavnieks" grasās pārsūdzēt VID pieņemto lēmumu un uzsver, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu, tie vienmēr maksāti savlaicīgi un pilnā apmērā. Uzņēmums uzskata, ka VID nepamatoti piemērojis papildus pievienotās vērtības nodokļa aprēķinu par atsevišķiem darījumiem, atsaucoties uz uzņēmuma piegādātāju veiktajām darbībām. Tādā veidā valsts nesamērīgi lielu atbildību par piegādātāju un starpnieku darbībām uzliek uz godprātīgo uzņēmumu pleciem.

"Dobeles dzirnavnieks" jau vairāk nekā pirms diviem gadiem rosinājis uzraugošās institūcijas ieviest Latvijā reversā PVN maksājuma principu, lai sakārtotu PVN maksāšanas kārtību.

"Esam šokēti ne tikai par nepamatoto papildus aprēķinu, bet arī veidu, kā informācija tikusi publiskota, apdraudot uzņēmuma reputāciju. Ziņas par uzņēmumam uzlikto aizliegumu, piemērojot izpildes nodrošinājuma līdzekļus (lai arī norma nosaka, ka VID ir tiesības nevis pienākums to darīt) publiski izskanēja pirmās, savukārt mēs oficiālu lēmumu no VID saņēmām tikai pēc informācijas parādīšanās medijos," skaidro AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. "Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas minētais VID lēmums saistīts ar vairākiem darījumiem ar mūsu piegādātājiem. Uzskatām, ka nepienācīgi ir izvērtēti lietas faktiskie apstākļi un līdz ar to absolūti nepamatoti uzņēmumam piemērots papildus pievienotās vērtības nodokļa aprēķins, pamatojoties uz piegādātāju un viņu starpnieku veiktajām darbībām."

"Valsts šobrīd no godprātīgajiem, eksportspējīgajiem Latvijas uzņēmumiem sagaida, ka tie ne tikai īstenos sekmīgu uzņēmējdarbību un maksās visus tiem pienākušos nodokļus, bet veiks arī valsts funkciju - kontrolēs un uzraudzīs savu piegādātāju un to starpnieku darbību. Uzskatu, ka pārstāvu daudzu uzņēmēju un vadītāju viedokli, kas uzskata, ka tā ir nesamērīgi liela atbildība, kas šobrīd tiek pieprasīta no Latvijas uzņēmumiem," uzsver K.Amsils.

Uzņēmums jau divus gadus mudinājis valsts iestādes pilnveidot nodokļu iekasēšanas kārtību

""Dobeles dzirnavnieks" vienmēr ir iestājies par godprātīgu biznesa darbību un vairākkārt sniedzis priekšlikumus valsts iestādēm nodokļu iekasēšanas efektīvākas kārtības izstrādei. Izejvielu iepirkumi ir sarežģīti, parasti saistīti ar vairāku piegādātāju secīgiem darījumiem. Tāpēc jau vairāk nekā divus gadus kopīgi ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF) esam mudinājuši valsts uzraugošās iestādes ieviest reversā PVN maksāšanas kārtību arī graudu pārstrādē. Tas nodrošinātu to, ka gala iepircējs ir pilnībā atbildīgs par PVN apmaksu, un tad mēs, "Dobeles dzirnavnieks", varētu uzņemties pilnu atbildību arī par piegādātāju PVN nomaksu budžetā. Diemžēl šobrīd valsts kūtrums šī principa ieviešanā ir beidzies ar to, ka mums nepamatoti piemērots vairāk nekā 2 miljoni eiro liels nodokļu uzŗēkins un apdraudēta uzņēmuma reputācija," ar nožēlu secina K.Amsils.

"Dobeles dzirnavnieks" pērn nodokļos samaksājis 1.86 miljonus eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" VID piemēroto lēmumu pārsūdzēs. Uzņēmums turpina strādāt ierastajā režīmā.

Par AS "Dobeles dzirnavnieks"

AS "Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Dobeles dzirnavnieks

x

Paroles atgadināšana