Prognozes

LLKC speciālisti šogad prognozē augstu kultūraugu ražu

Dace Millere, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)
25.07.2012

Kopumā 2012. gadā gaidāmas labas ražas lielākajai daļai kultūraugu.


LLKC speciālisti šogad prognozē augstu kultūraugu ražu

 SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) Augkopības nodaļas speciālisti jūlijā veikuši kārtējo kultūraugu ražas prognozēšanu, un lielākajai daļai kultūraugu tiek paredzētas labas ražas. Zemgalē ražas prognoze kviešiem ir vidēji virs piecām, sešām tonnām no hektāra, citos reģionos – nedaudz zemāka, bet rudziem – ap četrām tonnām no hektāra.

Par ražas prognozēšanas rezultātiem jūlijā informē LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis:

– Jāatzīst, ka kopumā 2012. gadā gaidāmas labas ražas lielākajai daļai kultūraugu. Tā kā 2011. gada rudens bija siltāks un nedaudz garāks nekā iepriekšējos gados, tas ļāva ziemājiem labi sagatavoties ziemai – graudaugiem sacerot un uzkrāt barības vielas, rapsim attīstīt pietiekamu sakņu un auga masu, kā arī barības vielas ziemošanai. Pēc labvēlīgās ziemas ziemāji varēja daudz spēcīgāki atsākt veģetāciju. Lauksaimnieki varēja ātrāk uzsākt papildmēslošanu, kas deva iespēju graudaugiem, īpaši vēlāku šķirņu kviešiem, vēl cerot, līdz ar to izveidojās salīdzinoši daudz produktīvo stiebru, kas producēja vārpas. Jāsaka, ka vārpu garums ir nedaudz īsāks nekā citus gadus, bet to skaits augam ir lielāks, tāpēc viena auga ražas potenciāls ir samērā liels. Pašreiz īpaši Zemgales un citos reģionos novērota gan agrāko ziemas kviešu šķirņu un rudzu veldrēšanās, kas var nedaudz samazināt lauka ražu, tās kvalitāti un palēnināt ražas novākšanu šajos laukos. Arī lietavas un salīdzinoši zemās gaisa temperatūras līdz šim nebija labvēlīgas ražas kvalitātes veidošanās procesam, īpaši proteīna saturam, bet prognozētās siltās un saulainās dienas turpmāk būs labvēlīgākas proteīna formēšanās procesam, īpaši vēlīnākām šķirnēm. Zemgalē ražas prognoze kviešiem ir vidēji virs 5-6 tonnām no hektāra, citos reģionos – nedaudz zemāka. Rudziem – ap 4 t/ha.

Ziemas rapsī nesmidzinātos laukos novērojama baltās puves un sausplankumainības izplatība, bet ar tās postīgumu spriedīsim kuļot. Pret balto puvi smidzinātos laukos, baltās puves bojājumi sastopami, bet ir niecīgi. Ziemas rapsim bīstamas var kļūt stipras lietusgāzes ar krusu un spēcīgu vēju, kas jūlijā ir iespējamas un var izsist sēklu no gatavākajiem pāksteņeim. Raža tiek prognozēta vidēji virs 3 t/ha līdz pat 4t/ha Zemgalē, ap 3 t/ha – citos reģionos.

Vasarāju raža pēc pašreizējām prognozēm gaidāma ļoti laba, jo pavasaris bija vienmērīgi mitrs un silts, kas veicināja sadīgšanu un cerošanu.

Vasaras rapsis izskatās labs laukos, kas veiksmīgi aizsargāts pret krustziežu spīduli, kas bojāja ziedpumpurus. Stipri cietušos laukos ražas samazinājums būs ļoti ievērojams.

Kartupeļi aug labi, bet tie īpaši jāaizsargā pret lakstu puvi, un tad raža tiek prognozēta salīdzinoši augsta.

Uzziņai: 

Kultūraugu ražas prognozēšanu LLKC Augkopības nodaļas speciālisti veic, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 30 Kultūraugu ražības prognozēšanas, lauksaimniecības statistikas izlases apsekojumu veikšanas un bruto seguma aprēķināšanas kārtība. Kultūraugu ražības prognozes tiek veiktas desmit galvenajiem Latvijā audzētajiem kultūraugiem: ziemas kviešiem, vasaras kviešiem, rudziem, tritikālei, vasaras miežiem, auzām, griķiem, vasaras rapsim, ziemas rapsim un kartupeļiem. Prognozes tiek veiktas trīs reizes: divas reizes tiek apsekoti kultūraugi uz lauka, bet trešo reizi pēc kultūraugu novākšanas tiek veikta aptauja par iegūto ražību. Ziemājiem prognozes tiek veiktas maijā, jūlijā un augustā, vasarājiem jūnijā, augustā un septembrī, kartupeļiem jūlijā, augustā un oktobrī. Informācija tiek publicēta informatīvajā izdevumā Lauku Lapa. Jūnijā ražas prognozēšana tika veikta vasarājiem – vasaras kviešiem, miežiem, auzām, rapsim un griķiem. Raža prognozēta visos Latvijas reģionos – Kurzemē, Zemgalē, Viduslatvijā, Vidzemē un Latgalē.

Plašāka informācija: LLKC Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis – tālr. 28661751.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC)

x

Paroles atgadināšana