AgroPols

PVD sāk pastiprinātas svaigu dārzeņu pārbaudes

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
12.03.2015

Sākoties jaunajai svaigu dārzeņu (gurķi, salāti, tomāti, loki u.c.) sezonai, kā arī lai aizsargātu vietējos audzētājus, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsāk pastiprinātas pārbaudes veikalos, tirgos un vairumtirdzniecības noliktavās, lai pārliecinātos, vai šo produktu marķējumā norādītā izcelsmes valsts atbilst pavaddokumentiem un patērētāji netiek maldināti, no citām valstīm ievestos dārzeņus un augļus uzdodot par vietējiem.

PVD inspektori pārbaudīs vai pavaddokumentos norādītā augļu un dārzeņu izcelsmes valsts sakrīt ar cenu zīmēs un marķējumā norādīto, kā arī, pārbaudot dokumentus un piegādātājus, PVD inspektori pārliecināsies, vai augļi un dārzeņi, kas tiek uzdoti kā Latvijas izcelsmes, patiešām tādi ir. Tāpat uzmanība tiks pievērsta tam, kā dārzeņus uzglabā.

Līdzšinējā PVD pieredze liecina, ka katru gadu pavasarī tiek konstatēti mēģinājumi maldināt patērētājus. Tā, piemēram, Polijas izcelsmes tomāti tika uzdoti par Latvijas izcelsmes, pirms tam Polijas izcelsmes kartupeļi un sīpoli tika uzdoti par Latvijas izcelsmes, līdzīgi tas ir bijis arī ar gurķiem. PVD veica vairāku uzņēmumu, gan tirdzniecības, gan vairumtirgotāju pārbaudes, lai atklātu, kurš, kurā posmā maldinājis patērētāju, taču bez šiem pietiekami sarežģītajiem maldināšanas mehānismiem ir arī krietni vienkāršāki, kad tirgū tirgotājs, lai veicinātu pārdošanu, norāda, ka produkta izcelsmes valsts ir Latvija.

2014.gadā pastiprināto svaigu dārzeņu un augļu tirdzniecības pārbaudēs, laika perioda no 24.marta līdz 10.oktobrim, PVD pārbaudīja 3 083 tirdzniecības uzņēmumus, t.sk. 89 vairumtirdzniecības noliktavas .

Neatbilstības konstatētas 641 uzņēmumos un 13 vairumtirdzniecības noliktavās. Lielākās konstatētās neatbilstības: produkti bojāti, nav norādes par šķiru, šķirni, produkti neatbilst norādītajai šķirai, neatbilstošs vai vispār nav marķējuma fasētiem produktiem, maldinoša izcelsmes valsts norāde cenu zīmē – nesakrīt ar pavaddokumentos norādīto bija 46,5% gadījumu. Tāpat 36,2% gadījumu nebija norādes par izcelsmes valsti.

Par konstatētajām neatbilstībām sastādīti 69 protokoli par produktu izņemšanu no apgrozības un izņemti 9973,4 kg produktu. Tāpat līdz apstākļu noskaidrošanai, kas saistīta ar izcelsmes valsts nenorādīšanu cenu zīmē, uz laiku bija apturēta 4339,4 kg dārzeņu un augļu tirdzniecība.

Par konstatētajiem pārkāpumiem 77 gadījumos piemērots naudas sods par kopējo summu 4 650 eiro.

Tāpat pagājušajā gadā PVD sadarbībā ar Valsts Policiju veica pārbaudes, kuru mērķis novērst nelegālas darbības augļu un dārzeņu tirdzniecībā, lai tirdzniecībā nenonāktunezināmas izcelsmes augļi un dārzeņi, bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, bez marķējuma un kuri, pēc pārdevēju skaidrojuma, ir iegādāti Polijas tirgos, lai tālāk tos realizētu tirdzniecībā Latvijā. Pārbaužu laikā no 25.augusta līdz 15.septembrim lauksaimniecības preču tirgos Daugavpilī, Liepājā un Jelgavā tika izņemtas 11,3 tonnas nezināmas izcelsmes augļu un dārzeņu.

Šogad pastiprinātās augļu un dārzeņu pārbaudes jau ir uzsāktas un tās turpināsies visu pavasari – vasaru līdz pat oktobrim.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana