Nodokļi&valsts

LV lielākās nodokļu likmes ar zemāko iekasējamību

Anderss Beverens, AgroPols
11.12.2022

Pirms nedēļas rakstīju par darbaspēka nodokļu līmeņu salīdzinājumu Baltijas ekonomiskajā telpā.
 
Šonedēļ Jānis Hermanis savā Tw (bildītes no turienes) parādīja, kā 3 Baltijas valstīs mainījusies "darba nodokļu" iekasēšana, kā attiecība pret IKP.
 
 
Kas parāda 2 lietas:
(1) abās mūsu kaimiņvalstīs, neraugoties uz salīdzinoši jūtami zemākām nodokļu likmēm, relatīvā iekasējamība ir par labiem 10% augstāka nekā Latvijā. Arī Lietuvā, kur ir viszemākās nodokļu likmes,. iekasējamība praktiski neatpaliek no Igaunijas un ir augstāka nekā Latvijā. Ar pieaugošu tendenci.
(2) Lietuvā ar 2019.gadu stājusies spēkā konkrēta darba nodokļu reforma. Kas jūtami mainījusi iekšējos akcentus darba algas nodokļos, tomēr praktiski nemainot kopējo nodokļu apjomu, bet kopējās nodokļu likmes joprojām saglabājot Baltijā zemākajā līmenī.
Un te KPMG ir uzrakstījis rakstu par šīs reformas būtību.
 
Īss kopsavilkums no raksta:
"Galvenie reformas mērķi ir: atvieglot kopējo nodokļu slogu darbaspēkam un padarīt sociālās apdrošināšanas iemaksu sistēmu skaidrāku un caurskatāmāku.
Darba devēja sociālās apdrošināšanas iemaksas pārvirzītas uz darbiniekiem. (agrāk VOSAI maksājumi starp darbinieku un DD bija 9-11/31,8 - būtībā analogi LV pašlaik spēkā esošajam risinājumam, tomēr ar vēl augstāku kopējo likmi). Attiecīgi bruto darba samaksa paaugstināma par 28,9 procentiem, lai kompensētu darbiniekiem šo nodokļu sloga maiņu.
 
KĀPĒC TAM IR NOZĪME
Ienākuma nodokļa un sociālās apdrošināšanas izmaiņu, kā arī darbinieku bruto algas pārrēķina dēļ kopējam nodokļu slogam jāsamazinās, un līdz ar to uzņēmumiem ar starptautiskiem cesionāriem, uz kuriem attiecas Lietuvas nodokļi, var nedaudz samazināties ar darbaspēka algošanu saistītās izmaksas.
 
No 2019. gada paaugstināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, vispārējā gadījumā no 15% uz 20%, savukārt maksājamās sociālās apdrošināšanas iemaksas (VOSAI) tiek ieturētas no algas, nevis to maksās darba devējs. Savukārt bruto algas tika palielinātas par 28,9 procentiem, lai kompensētu paaugstināto likmju ietekmi (piemēram, agrākā bruto alga 1000 eiro tika pārrēķināta uz 1289 eiro).
 
IIN ar nodarbinātību saistītajiem ienākumiem līdz VOSAI griestiem kopš 2019.gada tiek piemērota IIN standarta likme 20 procentu apmērā, savukārt darba ienākumiem, kas pārsniedz VDK griestus, tiek piemērota 27 procentu IIN likme (kopš 2020.gada paaugstināta līdz 32%). Rezultātā algu nodokļa standarta likmes ir IIN – 20 procenti, ar progresīvi dilstošu neapliekamo ienākumu daļu.
 
VOSAI DŅ likme ir – 19,5 procenti.
DD maksātā VOSAI likme ir noteikta 1,47 procentu apmērā
Turklāt VOSAI iekasēšanai tiek ieviesti griesti (izņemot veselības apdrošināšanu) - 120 vidējās mēnešalgas (VMA) 2019. gadā, 84 VMA 2020. gadā, turpmāk- 60 VMA.
Ienākumiem, kas pārsniedz šīs summas, VOSAI (izņemot veselības apdrošināšanas daļu) neaprēķina. Toties apliek ar paaugstinātu (+12%=32%) IIN likmi.
 
Dividenžu ienākumi arī turpmāk tiek aplikti ar 15 procentu IIN likmi.
Ar nodarbinātību nesaistītiem ienākumiem (izņemot ienākumus no individuālajām darbībām un dividendēm), kas pārsniedz VDK griestus, tiek piemērota 20 procentu likme.
 
P.S> Faktiski, līdz ar šo reformu, nu jau abas kaimiņvalstis ir izvēlējušās ceļu, kad sociālā nodokļa maksājumi netiek dalīti starp darbinieku un DD. EE gadījumā visu maksā DD, bet LT gadījumā-darbinieks. Un tomēr abās tajās, mūsu valstī esošajā sociālā nodokļa izpratnē, ir palikušas sava veida astītes - EE gadījumā visu sociālo nodokli (un tieši tā viņi to sauc) 33% apjomā maksā DD, bet darbinieks un DD savstarpēji dala bezdarba apdrošināšanu attiecībās 1,6%/0,8%. Un vēl darbinieks ir atbildīgs par 2% iemaksām 2 pensiju līmenī, kas EE izpratnē nav sociālais nodoklis, bet patiešām ir apdrošināšanas prēmijas maksājums. Lietoju apzīmējumu "mūsu izpratnē" tāpēc, ka šie maksājumi ir daļa no LV iekasējamajām VSAOI.
Un Lietuvas gadījumā tieši pretēji - uz DD rēķina pilnībā palikuši ar darbu saistītie apdrošināšanas maksājumi. Bet viss sociālais nodoklis 19,5% ir uz darbinieka rēķina.
 
P.P.S> Ļoti pamācoši, ka savā būtībā LT arī ir plakana IIN likme 20%, tāpat kā EE. Bet ir griesti sociālā nodokļa maksājumiem (izņemot veselības apdrošināšanu). Un tie ir diezgan augsti - 60 vidējās algas, 2022.gadā tie ir 147KEUR (salīdzinām ar LV 78,1 KEUR!!). Un tieši virs šiem griestiem, savā ziņā sociālā nodokļa maksājuma vietā tiek piemērota paaugstināta IIN likme - plus +12%.
 
Latvijas gadījumā ir ģeniālais Vienotības ieviesums: 31,49% IIN likme gada ienākumiem virs 78,1KEUR un PLUS vēl 25% solidaritātes nodoklis. par ienākumiem virs šīs summas.
Vienkārši salīdzinām - Plus 12 % Lietuvā. Un Plus 35% Latvijā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana