Demoss

Latvija gatavojas pamatīgām nodokļu politikas izmaiņām

Delfi
12.02.2020

Par pabalstu sistēmu, protams, ir jārunā. Tomēr pārmaiņām skaidri vajadzētu būt finansiāli neitrālām. Un pabalsta vienīgie 2 attaisnojamie kritēriji - bērnu audzināšana un absolūta darba nespēja. Viss pārējais savā būtībā ir parazītisma veicināšana. IIN progresivitātes sistēma, protams, jāmaina. Tā ir absurda kopš ieviešanas brīža. Par PVN jau rakstīju iepriekš...


Ar šādu nosaukumu apjomīgs raksts Delfos. 

Runā par valdības gatavotu nodokļu, bet arī par pabalstu sistēmas reformu.  

Valdībai tiek piedāvāts palielināt ģimenes valsts pabalstu, pakāpeniski paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem, kā arī piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem, laikrakstiem, pārtikas produktiem un restorāniem. Piedāvāts mainīt arī diferencēto neapliekamo minimumu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, kā arī turpmākajos gados ierobežot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu.

Gaidāmo nodokļu izmaiņu kontekstā piedāvāts piemērot samazināto PVN likmi medikamentiem, atsevišķiem pārtikas produktiem, restorāniem un laikrakstiem. 

Gaidāmo nodokļu izmaiņu kontekstā FM piedāvā palielināt ģimenes valsts pabalstu par bērniem, lēšot, ka gadā tas izmaksātu papildu no 81 līdz pat 97 miljoniem eiro.

Tāpat ar izmaiņām nodokļu pamatnostādnēs piedāvāti vairāki scenāriji atbalstam ģimenēm ar bērniem, palielinot ģimenes valsts pabalstus. Tiesa, atvieglojums par apgādībā esošām personām visos scenārijos saglabātos 250 eiro apmērā.

Pirmajā scenārijā piedāvāts mainīt ģimenes valsts pabalsta sistēmu, atsakoties no piemaksām pie pabalsta par vairākiem bērniem ģimenē. Piedāvāts par vienu bērnu maksāt pabalstu 25 eiro apmērā, par diviem bērniem - 100 eiro, par trim bērniem - 300 eiro, bet par katru nākamo 100 eiro. Šī piedāvājuma negatīvā ietekme uz valsts budžetu aplēsta 97 miljonu eiro apmērā.

Otrajā scenārijā piedāvāts par vienu bērnu maksāt pabalstu 25 eiro apmērā, par diviem bērniem - 100 eiro, par trim bērniem - 225 eiro, bet par katru nākamo 75 eiro. Šī piedāvājuma negatīvā ietekme uz valsts budžetu aplēsta 81 miljona eiro apmērā.

Savukārt trešais scenārijs paredz saglabāt līdzšinējo ģimenes valsts pabalsta apmēru, bet vairs nepiemērot atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu. Tai pat laikā papildus šim piedāvāts jauns 50 eiro pabalsts strādājošajiem par bērniem. Patlaban spēkā esošajā sistēmā ģimenes valsts pabalsts par pirmo bērnu ir 11,38 eiro apmērā, par otro bērnu - 22,76 eiro, par trešo bērnu - 34,14 eiro, bet par ceturto bērnu un katru nākamo - 50,07 eiro. Šī priekšlikuma negatīvā ietekme uz valsts budžetu aplēsta 30-45 miljonu eiro apmērā.

Delfi

x

Paroles atgadināšana