Atspulgi

EvikaS ir tirgus ekonomikas analfabēte

Andris Miglavs, AgroPols
24.01.2024

"Siliņa joprojām pārliecināta, ka Latvijai vienai nav jēgas vērsties pret Krievijas graudu importu" 
 
EvikaS savā publiskotajā komentārā demonstrē konkrētās situācijas, un ekonomikas vispār, pilnīgu neizpratni.
Viņas, un līdz ar to Latvijas oficiālā, pozīcija balstās uz vēlmi aizsargāt Latvijas tirgu no Mskjas graudiem: "jo Krievijas graudi Eiropas Savienībā (ES) un arī Latvijā nonāktu pa citiem ceļiem".
Tomēr jautājums patiesībā nav par konkrēti Latvijas vai visas Eiropas tirgus aizsardzību. Un pat ne par iedomātu vēlmi saglabāt augstāku cenu līmeni Latvijas (un Baltijas) augkopjiem.
Bet gan -
(a) par agresorvalsts ekonomikas izolēšanu, tās ienākumu gūšanas iespēju ierobežošanu. Tās spējas finansēt savu agresiju samazināšanu.
(b) pakārtoti, tas ir sabiedrības pilsoniskās morāles jautājums - neveikt darījumus ar slepkavām. Kaut arī darījuma veikšanas brīdī ekonomiski tas šķiet izdevīgi.
(c) par adaptāciju jaunajai, par normālu kļūstošajai ekonomikas realitātei. 
(d) un tīri mikroekonomiski - smazināt tehniskās ispējas izmantot lētākas loģistikas iespējas [caur Latvijas termināliem], ozīmē šīs produkcijas izmaksu sadārdzināšanos, un, attiecīgi - agresorvalsts ekonomikas peļņas gūšanas iespējas.   
 
Un šobrīd kļūdaina būtu arī tēze, ka tie ir asiņaini graudi, jo ir karā UA nozagtie graudi - nē, to dominējošā, ja ne visa- masa ir izaudzēta uz Mskjas oficiālās zemes. Vienkārši vlsts saimniecības vadītājai nebūtu slikti saprast vismaz tik daudz no tirgus ekonomikas, ka Eiropas, kā graudu produkcijas eksportētājas,  tirgū graudu cenas krītas nevis tāpēc, ka šajā tirgū nonāk Mskjas graudi, bet gan tāpēc, ka Mskjas graudi nonāk pasaules tirgos, kur tie konkurē ar Eiropas eksporta graudiem.  
 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana