Ekonomika

Kā ar vienu savu lēmumu valsts ekonomikai pazaudēt 50 GUSD

Anderss Beverens, AgroPols
14.04.2020

2020.gada pavasarī, C_19 ietekmē pasaulē dramatiski samazinājās ekonomikas pieprasījums pēc naftas - gan aviācijas apstādināšana, gan cita transporta ierobežojumi, gan vispār ekonomikas relatīva samazināšanās. Naftas ieguves procesa tempu neelastības ietekmē sāka veidoties naftas uzkrājumi, strauji sāka sarukt naftas tirgus cenas, bija jāmeklē risinājumus. Šis ir par Mskjas lēmumiem...


Šis notikums ir tā vērts, lai to hronikā ierakstītu.

Uz A kaimiņa prezidenta kļūdas fona nobāl pilnīgi jebkura politiķa pat vislielākās ekonomiskās kļūdas. Par to kādreiz varēs rakstīt ekonomikas un politikas vēsturē. Kā, iespējams, par visu laiku dārgāko kļūdu mierlaika apstākļos - lēmumus par karu uzsākšanu šeit neizskatīsim.
Vienkāršs pierēķins saka, ka 3 mēnešos RU ekonomika zaudēs ~ 20 GUSD. Vidēji 6,5 GUSD mēnesī. Bet šā gada atlikušo mēnešu laikā šī summa varētu sasniegt pat 50 GUSD.
Kas rodas no samazinātas naftas cenas un samazinātas tirgus daļas - gan karteliskās vienošanās dēļ, gan aktīvas Saudītu tirgus cīņas rezultātā.
Ja marta sākumā RU būtu piekritusi SA piedāvājumam OPEC+ samazināt naftas ražošanu nākamajos mēnešos par 5 % (kur saudītu pieņemtais samazinājums bija  pat ~10%), tad visticamāk naftas cenas, kaut lejupslīdošas, tomēr būtu saglabājušās ~ 45-50 USD līmenī. Nākamajos mēnešos gan vienalga būtu prasījies vēl lielāks piedāvājuma samazinājums (COVID taču radikāli samazināja pieprasījumu!!!), iespējams tie būtu vēl 15% no marta bāzes. Bet cenas un tirgi joprojām varētu būt tuvu iepriekšējiem- ~40 USD līmenī, un praktiski netraumētas saimnieciskas saites.
Bet prezidents teica striktu "nē" ieguves kvotas samazināšanai savā valstī. Pretēji vairumam savas zemes ražotāju viedoklim.
Un sākās karš tirgū. SA paņēma labus 20-25% no RU līdzšinējiem klientiem. Un par cenu ~ 15 USD līmenī.
Jau pēc mēneša RU meklēja glābiņu. Caur ASV bosu DT. Caur viņu spiežot uz SA. Bet pat šajā meklēšanas procesā RU boss publiski paziņoja, ka vienošanās izjukusi SA demarša dēļ - viņiem atsakoties no vienošanās. Un izskatās, ka SA to vēl nav piedevusi.
Jaunā vienošanās priekš RU saka, ka viņu tirgus daļas samazinājums būs ~20% (no 10,5 uz 8,5 Mmucām dienā, agrāk noraidīto 10 Mm vietā). Kamēr SA samazinājums tikai 1Mm, to pašu agrāk martā piedāvāto 1 Mm samazinājuma vietā. Ja pēc marta vienošanās tirgus daļas starp RU/SA būtu izskatījušās kā 10,0/8,5 RU labā, tad tagad nākamajos mēnešos tās būs ne vairāk kā 8,5/8,5 Mm dienā.


Bet SA mērķtiecīgi turpina cīņu par līdzšinējiem RU tirgiem, un izskatās, ka RU par savu URALS saņemamā cena tuvākajos mēnešos nepārsniegs 25 USD mucā. 40 USD vietā, kā varētu būt, ja šis cenu karš nebūtu sācies, ja RU boss savu demeršējošo marta rīcību publiski nebūtu nobīdījis uz SA. Un tā - 20 GUSD 3 mēnešos. Un 50 GUSD gadā. Kas ir apmēram 40% no uzkrātās krājkasītes - tā sauktā Nacionālās labklājības fonda- 123 GUSD vērtības šā gada 1. martā.
Par vienu lēmumu. VIENU!!! Un paša kļūdas neatzīšanu un apzinātu novelšanu uz citiem.
Protams, uz RU 145 M iedzīvotāju skaitu tas ir tikai 130 USD/iedzīvotāju 3 mēnešu periodā un 350 USD gadā (salīdzinājumam - LV no ES fondiem gadā uz iedzīvotāju saņem 330 EUR), bet...
Un tas jau vēl nav viss. Vēl jau arī relatīvi samazināta tirgus daļas arī turpmākajos gados....

PAMĀCOŠI!!!

P.S> Par šo notikumu kā tādu rakstīja arī LAvīze. ej.uz/59wo 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana