Ekonomika un finanses

Trīs nekustamā īpašuma nodokļa varianti

Jānis Bagātais, Leta-Nozare
01.09.2009

Finanšu ministrija izskatīšanai valdībā virzīs trīs iespējamos nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanas variantus, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Diāna Krampe.

Ņemot vērā diskusijas un priekšlikumus koalīcijas padomes sēdē par NĪN, Finanšu ministrija izskatīšanai valdības sēdē gatavo vairākus variantus NĪN piemērošanai dzīvokļiem un mājām. Visos variantos plānots noteikt, ka pašvaldības varēs piemērot līdz pat 90% atlaidi atsevišķām iedzīvotāju grupām - maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm u.tml.

Vienlaikus jāņem vērā tas, ka valdība ar nākamo gadu ir lēmusi pārskatīt nekustamā īpašuma kadastra vērtības. Vidēji plānotais vērtību samazinājums ir ap 30%, uzsvēra Krampe.

Viens variants paredz piemērot dzīvokļiem un individuālām dzīvojamām mājām 1,5% likmi un minimālo neapliekamo platību - dzīvokļiem 50 kvadrātmetri, bet individuālām dzīvojamām mājām - 100 kvadrātmetri.

50 kvadrātmetri kā neapliekamā platība dzīvokļiem ir izvēlēta tādēļ, ka tā ir aptuvenā standarta divu istabu dzīvokļa platība. Tātad pie šādas neapliekamās platības vienas istabas un faktiski arī divu istabu dzīvokļi būtu ar nodokli neapliekami, kas novērstu sociālo spriedzi lielā sabiedrības daļā.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta sniegto informāciju dzīvokļi ar platību līdz 50 kvadrātmetriem ir apmēram 40% no visu dzīvokļu kopskaita.

100 kvadrātmetru kā neapliekamā platība dzīvojamām mājām noteikta, pamatojoties uz to, ka dzīvojamo māju vidējā platība ir aptuveni 150 kvadrātmetri. Individuālās dzīvojamās mājas ar platību līdz 100 kvadrātmetriem ir 57% no šo māju kopskaita, bet ar platību no 100 līdz 150 kvadrātmetriem - 22%.

Tātad pie 100 kvadrātmetru neapliekamās platības ar nodokli neapliekama būtu vairāk nekā puse no visām individuālajām dzīvojamām mājām, bet divas trešdaļas no mājas platības būtu neapliekamas ar nodokli 22% māju.

Tādējādi 40% dzīvokļu īpašnieku vai īrnieku un 57% individuālo dzīvojamo māju īpašnieku NĪN slogs 2010.gadā nepalielinātos.

Fiskālā ietekme pie 1.varianta ir papildu 28 miljoni latu.

Otrs variants paredz piemērot dzīvokļiem un individuālām dzīvojamām mājām 1,5% likmi un šādu minimālo neapliekamo platību par katru mājoklī reāli dzīvojošo personu: dzīvokļiem - 25 kvadrātmetri, individuālām dzīvojamām mājām - 50 kvadrātmetri.

Dzīvojamo māju aplikšanas 2.varianta rezultātā kopējais nodokļa ieņēmumu pieaugums 2010.gadā paredzams 26 miljoni latu.

Savukārt trešais variants paredz piemērojot pazeminātu likmi visai dzīvokļu un individuālo dzīvojamo māju platībai 0,4% apmērā.

Šis variants nodrošina vienmērīgu nodokļa sloga pieaugumu visām iedzīvotāju grupām, bet ir nelabvēlīgāks pret mazāk materiāli nodrošināto sabiedrības daļu, kura pārsvarā dzīvo nelielos mājokļos.

Paredzamais nodokļa ieņēmumu pieaugums pie 0,4% likmes ir 26 miljoni latu.

Krampe uzsvēra, ka izmaiņas likumā par NĪN vēl ir tikai izstrādes stadijā un par šiem jautājumiem vēl notiks diskusijas gan valdībā, gan Saeimā.

Izmaiņām jāstājas spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma un vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu paredz, ka, sākot ar 2010.gadu, NĪN jāpiemēro arī dzīvojamām platībām - dzīvokļiem un mājām. Pašlaik ar NĪN tiek aplikta zeme un saimnieciskajā darbībā izmantojamās ēkas. NĪN likme ir 1% no kadastrālās vērtības, līdz 2010.gadam ieskaitot darbojas 25% nodokļa apmēra pieauguma ierobežojums.

LETA jau ziņoja, ka NĪN nebūs lielāks par 0,4% no kadastrālās vērtības, iepriekš uzsvēra Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Savukārt zemei tiks atjaunota iepriekšējā nodokļu likme 1,5% apmērā, vienlaikus gan paredzot, ka nodokļa maksājuma pieaugums nevarēs pārsniegt 25%. Paralēli samazinājumu virzienā tikšot pārskatītas arī kadastrālo vērtību bāzes.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana