Ekonomika un finanses

Vienreizējs ES atbalsts ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē 2010. gadā

Ilze Vabole, AgroPols
11.03.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Kārtība, kādā piešķir Eiropas Savienības atbalstu ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē", ko 11. martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Izstrādātais noteikumu projekts paredz kārtību, kādā piešķir vienreizējo Eiropas Savienības (ES) atbalstu ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē 2010. gadā un līdz ar to ieviesīs Eiropas Komisijas (EK) 2009. gada 15. decembra Regulu (ES) Nr. 1233/2009, ar ko nosaka īpašu tirgus atbalsta pasākumu piena nozarē. Šī regula kā ES atbalsta pasākums krīzes cietušajam Eiropas piena sektoram tika apstiprināta pēc ilgām diskusijām ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru Padomē, kā arī EK attiecīgajās darba grupās.

2008. un 2009. gadā ES dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, ievērojami samazinājās piena iepirkuma cena, kā rezultātā liela daļa Latvijas piena ražotāju saskārās ar finansiālām grūtībām, jo īpaši tie, kas iepriekšējos gados bija uzņēmušies kredītsaistības saimniecību modernizēšanai, būvniecībai u.tml.

Regulā noteikts katrai dalībvalstij piešķirtais atbalsta apjoms un vispārīgās prasības atbalsta sadalei starp ražotājiem. Precīzus kritērijus atbalsta piešķiršanai, balstoties uz regulā minētajām vispārīgajām prasībām, katra dalībvalsts izstrādā pati. Latvijai noteiktais atbalsta apjoms ir 1 445 810 eiro jeb Ls 1 016 116. Atbalsta pasākuma izdevumi sākotnēji tiks segti no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, bet pēc tam saņemti atpakaļ no EK budžeta.

Noteikumu projekts paredz, ka atbalstu piena ražotājam piešķir par 2008./2009. kvotas gadā pieejamās piena tiešās tirdzniecības un piegādes kvotas ietvaros realizēto piena tonnu. Piena ražotājam pieejamā piena tiešās tirdzniecības un piegādes kvota uz 2009. gada 31. martu jābūt vismaz 80 tonnas un 2008./2009. kvotas gadā jābūt realizējušam vismaz 80 tonnu piena, kā arī piena ražotājam 2009./2010. kvotas gadā ir jābūt realizējušam pienu pieejamās piena kvotas ietvaros.

Atbalsta likme tiks aprēķināta, dalot pieejamo finansējumu (1,016 milj. latu) ar kopējo kritērijiem atbilstošo piena tonnu skaitu. Datus par kritērijiem atbilstošajām piena tonnām uz 2010. gada 15. aprīli apkopos valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs". Šobrīd provizoriski aprēķinātā atbalsta likme ir Ls 2,00 par tonnu, taču tā tiks precizēta un var mainīties pēc Lauksaimniecības datu centra apkopotās informācijas.

Paredzams, ka atbalstu piena ražotājiem Lauku atbalsta dienests (LAD) izmaksās līdz šī gada 30. jūnijam.

Atbalsta piešķiršanas kārtība stāsies spēkā pēc tās apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana