Ekonomika un finanses

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēs Ls 344 280 polderu uzturēšanai

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
26.04.2010

Zemkopības ministrijai (ZM) tiks piešķirti 344 281 lati polderu uzturēšanai no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Valdības komiteja 26. aprīlī atbalstīja līdzekļu piešķiršanu minētajam mērķim. Par finansējuma piešķiršanu vēl būs jālemj valdībai.

Diskusijās par finansējuma piešķiršanu finanšu ministrs Einars Repše (JL) kārtējo reizi kolēģiem atgādināja, ka līdzekļi neparedzētiem gadījumiem strauji izsīkst. Ja pērn, veicot budžeta grozījumus, valdībai izdevās nodrošināt ietaupījumu, tad patlaban ietaupījums pamazām tiek "atlikts atpakaļ", teica ministrs.

Lai gan Meliorācijas likums paredz, ka valsts nefinansēs polderu uzturēšanas un ekspluatācijas izdevumus no šā gada 1. jūlija, reāli finansējuma polderu uzturēšanai un ekspluatācijai nav jau no 1. aprīļa. Tādēļ ZM Ministru kabinetā iesniedza informatīvo ziņojumu, kurā izklāsta problēmas un vēršas ar lūgumu rast daļēju finansējumu to risinājumam. ZM uzskata, ka polderu uzturēšanas nodrošināšanā ar daļēju finansējumu ir jāiesaistās arī pašvaldībām.

Polderis ir meliorācijas sistēma, kas veidota, lai aizsargātu teritoriju no applūšanas pavasara palu vai plūdu laikā.

Patlaban Latvijā ir 48 polderi ar kopējo platību 50 000 hektāru. Valsts īpašumā joprojām ir 34 polderu sūkņu stacijas un inženierbūves, kas ir jāuztur un jāapsaimnieko. Pierīgas novadi - Ādaži, Babīte un Carnikava - pirms trim gadiem pārņēma polderu sūkņu stacijas un inženierbūves savā īpašumā un tās apsaimnieko.

2009. gadā valdība akceptēja Meliorācijas likumprojektu valsts budžeta paketē, kas paredzēja, ka polderu platību zemes īpašnieki un zemes lietotāji, sākot ar 2010.gada otro ceturksni, veiks maksājumus par polderu sūkņu staciju un dambju uzturēšanu un apsaimniekošanu. Savukārt Saeimā šo likumprojektu skatīja divās daļās un nolēma, ka zemes īpašnieki no 2010. gada 1. jūlija maksās pusi no kopējām izmaksām.

Kā ziņots, Meliorācijas likums pagājušā gadā tika papildināts ar likumā lietotu terminu skaidrojumiem. Valsts meliorācijas sistēma ir poldera sūkņu stacija un poldera inženiertehniskās būves, kuras ir valstij piederošas un nav nodotas polderu platību zemes īpašniekiem. Valsts, ekspluatējot un uzturot šīs sūkņu stacijas un inženiertehniskās būves, būtībā veic pakalpojumu, kas līdzīgs ūdenssaimniecības - ūdensapgāde, kanalizācija - pakalpojumiem, par kuru nodrošināšanu tiek iekasēta samaksa.

Tādēļ samazināta budžeta apstākļos poldera platībās esošo zemju īpašniekiem, kuriem tiek nodrošināta iespēja izmantot zemi un infrastruktūras objektus, ar noteiktu maksājumu ir jāsedz šie ekspluatācijas un uzturēšanas izdevumi, ko paredz likumprojekts.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana