Ekonomika un finanses

Valdība ļaus lauksaimniekiem mainīt nodokļa maksātāja statusu

Aija Zariņa, AgroPols
28.04.2010

Valdība 27. aprīlī izskatīja un atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumus par likumprojektiem „Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” un „Grozījums „Gada pārskatu likumā””, pastāstīja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Solveiga Lazovska. Ja šos likumprojektus pieņems Saeimā, lauksaimniecības uzņēmumiem turpmāk būs dota izvēles iespēja mainīt statusu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātāja uz uzņēmuma ienākumu nodokļa (UIN) maksātāju.

Grozījumi abos nodokļu likumos paredz ļaut lauksaimniekiem mainīt nodokļa maksātāja statusu, novēršot nevienlīdzības principu, kas radies, piemērojot IIN un UIN. Kā vēsta S. Lazovska, tādējādi individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām būs iespēja sagatavot gada pārskatu, ievērojot Gada pārskata likuma normas arī tad, ja to ieņēmumi no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latu, un kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem. Līdz šim labākā situācijā atrodas UIN maksātāji, jo piemērotās nodokļu atlaides un tas, ka ieņēmumos netiek iekļauts Eiropas Savienības (ES) un valsts atbalsts, rada mazāku nodokļu slogu.

Pašlaik Gada pārskatu likums neattiecas uz individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru apgrozījums no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā gadā nepārsniedz 200 tūkstošus latu. Tādējādi šiem uzņēmumiem nav jāiesniedz gada pārskati Valsts ieņēmumu dienestā un tie ir reģistrēti kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, kura likme ir 26%. Savukārt tiem uzņēmumiem, kuriem ir jāiesniedz gada pārskati un kuri ir reģistrēti kā uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāji, nodokļa likme ir 15%. Līdz ar to uzņēmumiem ar vienādu darbības veidu, piemēram, lauksaimniecības produktu ražošana, tiek piemērotas būtiski atšķirīgas nodokļu likmes.

Abi likumprojekti vēl jāpieņem Saeimā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana