Ekonomika un finanses

Zemkopības ministrija izstrādājusi likumprojektu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”

Ilze Vabole, AgroPols
14.05.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi likumprojektu „Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa. To 13. maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Likumprojekts regulē lauksaimniecības dzīvnieku un mājas (istabas) dzīvnieku ar ciltsdarbu saistītas jomas, kā arī vispārīgas dzīvnieku audzēšanas jomas.

V. Kalniņa skaidro, ka jaunais likums paredz, ka šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām, kas nodarbojas ar noteiktas lauksaimniecības dzīvnieku sugas un šķirnes izkopšanu un selekciju un pilda ar ciltsdarbu saistītus valsts pārvaldes uzdevumus, tāpat kā līdz šim jābūt atzītām valsts aģentūrā „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC). Savukārt fiziskām personām, kas veic noteiktas ciltsdarba darbības, būs jāsaņem sertifikāts vai apliecība, kas atļauj šīs darbības veikt. Turklāt sertificētām personām, kas veic lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu un pārraudzību, būs jānoslēdz sadarbības līgums par informācijas apmaiņu un vienotu datu ieguves metodiku ar kādu no šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām, lai personas būtu informētas par attiecīgās dzīvnieku sugas un šķirnes izkopšanas darbu.

Savukārt, lai nodrošinātu vienota šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku organizāciju reģistra izveidi, likumprojekts paredz jaunu prasību - organizācijām, kas kārto šo dzīvnieku ciltsgrāmatu un izsniedz ciltsrakstus, būs jāreģistrējas LDC.

Tāpat likumprojektā noteiktas prasības lauksaimniecības dzīvnieku, ganāmpulku un novietņu reģistrēšanai, lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanai, pēcnācēju ieguvei, pārraudzībai un izcelsmes sertifikāta lietošanai.

Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likuma un normatīvo aktu par ciltsdarbu ievērošanu arī turpmāk uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Paredzams, ka likumprojekts stāsies spēkā ar 2011. gada 1. martu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana