Ekonomika un finanses

Lauksaimniekiem būs izvēle, kuru nodokli maksāt

Aija Zariņa, AgroPols
20.05.2010

Saeima 20. maijā nodeva izskatīšanai komisijām grozījumus likumā par uzņēmuma nodokli, kas ļaus lauksaimnieciskās darbības veicējiem izvēlēties - maksāt uzņēmuma ienākumu nodokli (UIN) vai iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Pašlaik IIN likme ir 26%, bet UIN likme - 15%.

Ar grozījumiem nodokļu likumos paredzēts ļaut lauksaimniekiem mainīt darbības statusu, novēršot nevienlīdzības principu, kas radies, piemērojot IIN un UIN. Ja grozījumi tiks pieņemti, lauksaimniecības uzņēmumiem turpmāk būs dota izvēles iespēja mainīt statusu no IIN maksātāja uz UIN maksātāju.

Grozījumi likumos paredz iespēju individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām kļūt par uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājiem un dos iespēju individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām sagatavot gada pārskatu, ievērojot Gada pārskata likuma normas arī tad, ja to ieņēmumi no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latu, un kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem.

Likumā tiks precizēta atsauce uz Gada pārskatu likumu par gada pārskatu iesniegšanu, nosakot, ka UIN nebūs jāmaksā, ja tiek maksāts IIN.

Sk. arī rakstu: http://www.agropols.lv/?menu=66&newsid=93378

AgroPols

x

Paroles atgadināšana