Ekonomika un finanses

Augu aizsardzības līdzekļa ievedējam jauns pienākums

Aija Zariņa, AgroPols
03.06.2010

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2004. gada 29. aprīļa noteikumos Nr. 463 „Augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas un glabāšanas un lietošanas noteikumi”, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa. Tos 3. jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz precizēt un papildināt prasības augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanas un lietošanas jomā.

Izmaiņas noteikumos paredz ieviest augu aizsardzības līdzekļa ievedējam jaunu pienākumu - pirms tālākas izplatīšanas pārliecināties par līdzekļa marķējuma atbilstību noteikumu prasībām. Ja tiks konstatēta neatbilstība, ievedējam 24 stundu laikā būs jāziņo par to Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD), kas lems par tālāku līdzekļa izplatīšanu vai izplatīšanas aizliegumu. Līdzekļa aizliegšanas gadījumā licences turētājam divu mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas būs jāatsauc līdzeklis no izplatīšanas un jāiznīcina vai jāizved ārpus Latvijas.

Noteikumu projekts nosaka procedūru, kādā VAAD pārliecinās par apritē esoša līdzekļa kvalitāti. Dienesta inspektors noņems paraugu un iesniegs laboratorijā analizēšanai. Ja laboratorija konstatēs līdzekļa kvalitātes neatbilstību normatīvo aktu prasībām, dienests pieņems lēmumu par līdzekļa izplatīšanas un lietošanas apturēšanu un veiks atkārtotu analīzi. Savukārt, ja atkārtota analīze uzrādīs kvalitātes neatbilstību, augu aizsardzības līdzekļa īpašniekam būs jāsedz izdevumi, kas saistīti ar analīžu veikšanu, kā arī jāatsauc no izplatīšanas līdzekli, nodod to iznīcināšanai vai izvedot no Latvijas.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Informācija: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40178886

AgroPols

x

Paroles atgadināšana